Startsida / Inlägg

Ursnygga hits för hockeyarenor

av Per Magnusson
Alesso (i långärmad t-shirt) imponerar inom snäva ramar.

AlessoRateAlesso
Forever
Def Jam/Universal

EDM Det må låta en smula förenklat, men så här är det. Det finns ett direkt samband mellan ringningen på dj-mannens svarta t-shirt och musiken han spelar. Hugade mattesnillen kan säkert påvisa detta med hjälp av hypotenusor och diagram. Jag har bara en examen i rockjournalistik så jag jag väljer att förenkla saken i text. Djupt v-ringad tröja: hård house (tänk holländska hardstyle-bröder på Summerburst). Mindre, ofta rundringad dito: lite snällare dansmusik (tänk Avicii).
Huvudregeln för den mansdominerade genren är dock en och samma. Alla har svart t-shirt. De rigida riktlinjerna (som även gäller musiken) ger gynnsamma förutsättningar för den som vill sticka ut.
Alessandro Alesso Lindblads look är långärmad t-shirt. Det kan verka som en obetydlig detalj men är talande för hur den bildsköne Stockholmskillen imponerar inom snäva ramar. Han gör helt enkelt ungefär exakt samma sak som sina kollegor, fast lite bättre.
På ”Forever” (genretrogen sublim titel) fokuserar Alesso på storslagen pianopop snarare än sin mer progressiva sida. Oavsett om sångerskan i refrängen heter Tove Lo, Noonie Bao eller Sirena är det en dekadent, eskapistisk och maxad musik.
De få gånger Alesso lämnar sin trygghetszon tonsätter han infinity-pooler (”Destinations”) och Hollywood-trailers (”Immortale”).
Att två år gamla ”If I lose myself” och ”Under control” finns med förstärker känslan av att det här är en hitkavalkad snarare än ett dynamiskt album. Men visst är ”Heroes (We could be)”, ”All this love” och ”Sweet escape (Nothing can stop us now)” ursnygga hits för hockeyarenor.
I en intervju i DN berättar 23-åringen om extasen han vill få sin publik att känna.
– Jag bygger upp allt kring den känslan, att de ska känna sig oövervinnerliga, skrika och hoppa, känna adrenalinet flöda.
Med det citatet kokar han ned hela sin genre till en enda mening. Den rör sig hela tiden i det känslospannet. Allt annat är en transportsträcka, som en gäspande tisdagskö på Ica.
Tills den trevligare tropiska housen, med Kygo i spetsen, har släckt de sista fyrverkerierna från EDM-scenen är Alesso alltjämt extaspopens svartaste t-tröja.

BÄSTA SPÅR: ”Heroes (We could be)” med Tove Lo. Ett klassiskt anthem på temat ”lagom förtappade själar gör saker tillsammans” med oemotståndlig ”oooh-refräng”.

VISSTE DU ATT: Alesso har italienska morföräldrar och älskar kaffe. Mellan turnéer hittar du honom på kaféet Johan & Nyström på Södermalm.

LYSSNA ÄVEN PÅ: Norrbaggen Kygo, den breda dansmusikens tropiska bris.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB