Startsida / Inlägg

Paradise Losts nya video är glåmigt doomskön

av Mattias Kling
Paradise Lost

Med tanke på hur det lät så sent som runt millennieskiftet är Halifaxdysterkvistarnas kommande album något av en sensation.

Här har den svenskbrittiska kvintetten nämligen krökt sin karriär dubbel, återkopplar till den släpiga dödsdoom som präglade ursprungstrippeln ”Lost paradise”, ”Gothic” och ”Shades of God” (släppta mellan 1990 och 1992) varsamt tillvaratagen med den erfarenhet och det kunnande som en 25-årig skivkarriär osvikligen för med sig.

Måhända går en del av denna krabbgång att söka i gitarristen Gregor Mackintoshs inblandning i deathcrustiga sidospåret Vallenfyre samt frontmannen Nick Holmes värvande till Bloodbath. Oavsett skäl är snart aktuella ”The plague within” (release den första veckan i juni) det mest mullrande Paradise Lost har gjort på mer än två decennier – men det utan att tappa några av de dystra melodier som har lyft bandet ännu en nivå på exempelvis ”Faith divides us – death unites us” och ”Tragic idol”.

Hur detta ter sig går att ta del av i premiärvideon från ensemblens trettondegiv, den härligt sävliga ”Beneath broken earth”. Om inte denna bevisar att det där olyckstalet inte är någon katastrofsiffra vet jag inte vad som skulle göra det.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB