Startsida / Inlägg

Bereden väg för svenskklingande black metal – från New Hampshire

av Mattias Kling
Här var det gossar som vågar statsa på något mer än en strid ström av slentrianhädelser.
Här var det gossar som vågar statsa på något mer än en strid ström av slentrianhädelser.

Naturligtvis är det enkelt att ironisera över när en amerikansk akt väljer ett namn som Vattnet Viskar. Som om själva signaturvalet skulle skänka legitimitet och göra dem mer ”trve”.

Nu behöver emellertid kvartetten från Palistow, New Hampshire, inte gömma sig bakom någon fejkautentisk vägg. Redan runt releasen av fullängdsdebuten ”Sky swallower” visade ensemblen att den är ett givet bidrag till den ständigt spirande USBM-floran, ett lysande komplement till exempelvis Deafheaven och Wolves In The Throne Room. Det vill säga grupper som snarare söker en mytologisk och mystisk atmosfär, än gapar om Satan till demoburkigt helvetespisk.

Mer av denna vara tycks vankas på album nummer två ”Settler”, som släpps i mitten av juni via Century Media. Bakom ett omslag som snarare för tankarna åt ”Gravity” eller ”Interstellar” än ”De mysteriis dom Sathanas” (se här nedan) trängs en störtsjö av porlande toner, som torde få varje tygpåsekramande genrehipster att tappa sotarmössan av pur upphetsning. Det är vackert och hisnande utan att vara direkt mesigt, snabbt och mollstämt utan att direkt skava i öronen. En mysigt värmande lusekofte snarare än en ringbrynja.

Fram till albumsläpp går det att provsmaka titelspåret, exempelvis via Soundcloudspelaren här nedan. Nu väntar jag mest på att sidoprojektet Bäcken Den Lilla Brusar Ända In I Lönnådalen ska släppa sin första rehearsaldemo. Men det behöver vi inte prata högt om för tillfället.

Vattnet Viskar ”Settler”
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB