Startsida / Inlägg

Pale Honey vägrar lyssna på låten med samma namn

av Rebecka Ljung
Pale Honey. Foto: Pale Honey.
Pale Honey. Foto: Pale Honey.

Pale Honey är Tuva Lodmark och Nelly Daltrey, som har varit kompisar sedan tidiga tonår. I maj släppte den minimalistiska rockduon en självbetitlad debutskiva som bland annat huserar den in- och utlandshajpade singeln ”Youth” (video nedan).

Nu på fredag fångas Pale Honey live på festivalen Uddevalla Solid Sound. Men först en intervju med Musikbloggen — om första moshpiten, skolket, vänskapen, ljudet av bärs och att återuppfinna hjulet.

Hej Tuva och Nelly! Hur mår ni? Vad gör ni?

– Hej! Vi mår i nuläget riktigt fint, faktiskt. Vi fördriver våra vardagar med att planera inför kommande året, musikvideoinspelning nu i juni och att skriva låtar till nästa platta.

När föddes bandet i era huvuden respektive i verkligheten? Hur mycket skolk ligger bakom?

– Samtidigt som bandet föddes i våra huvuden föddes det i verkligheten, kan man säga. Vi provade att spela med varandra ihop i högstadiet en dag när vi knappt kände varandra och det kändes helt rätt i hjärtat. Utifrån det började idéer växa fram hur vi ville låta och vi fann vårt sound efter en hel del slag och drag på våra instrument. I och med att det var i skolan som vi började spela ihop (och blev förälskade i att spela musik) så ligger det en del skolk bakom ja… vi brukade smita iväg från lektionerna för att prova en ny låtidé och sånt där.

Please förklara bandnamnet. Finns en koppling till Popsicles låt från 1992?
– Det skulle man ju kunna tro, men så är det faktiskt inte. Faktum är att ingen av oss någonsin hört låten ”Pale Honey” och nu har det blivit lite av en grej att inte lyssna på den. Mycket spännande. När vi tog namnet ville vi ha något med “honey” för att det låter så fint när man säger det, men om det är honung eller älskling låter vi vara osagt …

Vilken musik influeras ni mest av?
– Rent musikaliskt influeras vi nog mest av Gorillaz, PJ Harvey och Radiohead. Dock vill vi aldrig försöka låta som något av dom banden, men det är ju ofrånkomligt att man influeras av det som man lyssnar allra mest på.

Min kollega Håkan tycker att ni återuppfinner hjulet, musikaliskt. Håller ni med?

– En fin krönika som vi blev väldigt glada över! Att inte efterapa är viktigt för oss, att göra vår egna grej och satsa helhjärtat på det vi tycker mest om är det vi fokuserar på. Och det är underbart att andra också tycker att vi gör det.

Vad kommer ni aldrig skriva en låt om?

– Fakturor och bokföring.

Vilket ljud är världens bästa?

– När man är riktigt törstig en varm sommardag och man hör ljudet av en iskall bärs som öppnas.

Hur har turnélivet sett ut i år? Vilket gig har varit häftigast?

– Hittills har det varit tre sammanhängande turnéveckor i år, och i sommar blir det en massa spridda festivalspelningar här och där. Förhoppningsvis kan vi lägga till några veckor på turnélistan i höst. Det roligaste giget vi haft i år var i Szeged i Ungern under turnén, där arrangören fick byta till en större lokal då det hade köpts så många förköpsbiljetter. Och själva spelningen var helt galet svettig, dansig och härlig. Det startades till och med en moshpit i publiken – våran första hittills!

Vad är det bästa med att vara en duo? … och det sämsta?
– Det bästa är att vi är så otroligt nära varandra, och att vi kan lita på varandra till hundra procent. Vi spenderar väldigt mycket tid tillsammans och har fortfarande inte tröttnat på varandra. Det sämsta skulle väl vara att kvalitetsnivån på skämten har nått botten för länge sedan.

Vad bråkar ni om?
– Vi kan bråka om vem som har sämst humör – en väldigt konstig grej att bråka om. Eller vem som har sämst minne. Men när vi “bråkar” brukar det oftast vara över på fem minuter, vi brukar nästan säga förlåt i samma sekund. Sen sitter vi där och borstar varandras hår igen. Klappar älskar vi båda också.

Pale Honey. Foto: Pale Honey.
Pale Honey. Foto: Pale Honey.

Vilka turnétyper har ni börjat utveckla?

– Nelly är helt klart glädjespridaren, Tuva mer den ansvarsfulla. Typ som roliga lillasystern och tråkiga storasystern. Det är nog för att Tuva är längst och sådär 41 dagar äldre också, måste vara så.

Nämn varandras bästa egenskap!

– På delad förstaplats över Nellys bästa egenskaper kommer omtänksamhet och busighet.
– Tuvas bästa egenskap är att hon är lång och mysigast i världen. Tio av tio på kramskalan.

Hur ser era musikmål ut?

– Nu närmast är målet att spela på en riktigt stor och grym festival, snarast! Men nästa mål är nog att spela in nästa album. Förhoppningsvis händer det en del roliga saker där emellan. Ultimata målet är att bara fortsätta arbeta med musik och ha det underbart.

Är en internationell karriär viktigt? Hur bra chanser verkar ni ha?

– Vi har ett sound som verkar gå hem väldigt bra hem till exempel i USA, England och Tyskland, och det är minst lika viktigt att ha en internationell karriär som en karriär i Sverige. Det känns som större äventyr att hamna utomlands på spelningar och resa runt än att bara hålla oss till fina Sverige.

Snälla, berätta en hemlis vi inte visste om er?

– Vi har båda två lyckats charma till oss varsin Pale Honey-livebasist som nu är våra respektive pojkvänner.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB