Startsida / Inlägg

Det svenska språket klär Darins låtar

av Kristin Lundell
Darin_daniel grizelj
Darin firar tio år sedan debutskivan med att släppa album på svenska. Foto: Daniel Grizelj
darin Rate

Darin

Fjärilar i magen

Dex/Sony

POP Han har vuxit upp nu. Eller egentligen är det väl kanske just det som sagts om den 28-årige Darin ett bra tag. Det som alltid sägs om artister som dykt upp i det offentliga rampljuset i sina tonår. De är och förblir sina äppelkindade jag hela livet. När Darin Zanyar nu släpper sitt sjunde album har det gått tio år sedan debuten ”The anthem” och han firar jubileet med att byta språk. Nu tar sig Darin an svenskan. Det är inget dumt drag. För de senaste åren har ju den roligaste popmusiken gjorts med svenskspråkiga texter: Lorentz, Veronica Maggio, Petra Marklund, Little Jinder, 1987 och så givetvis gammelmästaren Håkan Hellström, för att bara nämna några som vänt och vridit på orden och möblerat sina egna vrår av popmusiken.

Darin lämnar den engelskspråkiga popfåran åt gamla konkurrenter som Måns Zelmerlöw och Eric Saade och låter istället skägget växa. Han hänger på sig gitarren, flyttar till Berlin och skriver låtar som vill förmedla något annat. Som i den ambitiösa stråkhistorien ”Tänk dig” där Darin funderar över en värld utan gränser.

Tillsammans med låtskrivarna Peter Kvint, Tony Nilsson, Ollie Olson och David Lindgren Zacharias låter Darin de akustiska gitarrerna fluffa till musiken. Det är energiskt och melodiskt. ”Kom med mig” och ”Följa John” är som gjorda för att tjusa musikläggarna på P4 medan öppningsspåret ”Lagom” spritter i hela låtkroppen.

I låten som döpts efter Sveriges andra största stad vandrar Darin runt i Stockholm och känner sorg för Göteborg. Han går omkring vid Kungsholmstorg – detta i verkligheten så anspråkslösa torg som senast besjöngs av Jocke Berg i Kents ”Columbus” – och vädjar till sin kärlek att komma hem ”från jävla Göteborg”.

Han tar sig för hjärtat och känner. Det är ingen tvekan om att svenskan klär Darin. Språket ger honom karaktär och ett annat djup. Kanske är det en konstruktion men det känns åtminstone som att han vill säga något mer än på sina engelskspråkiga skivor.

”Fjärilar i magen” är en skiva som är helt inne på rätt spår. Den sprakar och spritter till med jämna mellanrum. Invändningen är att den från den starka öppningen dessvärre planar ut mot slutet.

BÄSTA SPÅR: ”Göteborg”. Den där svordomen mitt i den storslagna balladrefrängen sitter precis där den ska.

VISSTE DU ATT… Darin har skrivit låtar till vinnarna av sydafrikanska Idol och brittiska X-Factor?

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Danny Saucedos ”Det brinner i bröstet” – en annan Idol-deltagare som också gått över till svenska.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB