Startsida / Inlägg

Premiär: Emil Jensen om ”Saknar du mig?” och att öppna alla gränser

av Rebecka Ljung
Emil Jensen. Pressbild.

Det kan inte finnas många människor som har gått oberörda från en föreställning med Emil Jensen. Nu är ordjonglören och musikern fyrfaldigt aktuell.

Den andra oktober släpps samlingsskivan ”Om du inte står för något faller du för allt” och en bok med låttexter, noter, noveller, bilder och pyssel. Två veckor senare drar höstturnén igång. Men först släpper Jensen sin nya singel.

Premiären för ”Saknar du mig?” sker här och nu, och under musiken läser du en färsk intervju om Emil Jensens relation till låten, boken, halsfluss, publiken, musiken och flyktingkrisen (”Öppna allt som går att öppna; hjärtan, dörrar, stängsel, gränser, murar”).

 

Hej Emil Jensen! Vad pysslar du med?

– Jag har precis spelat in med Tobias Fröberg på Gotland. Den halsfluss jag hade fattade läget och tog sig istället upp i ögonen. Så resten av veckan har jag försökt bli av med mina röda skräckfilmsögon. Annars försöker jag sätta ihop höstens föreställning.

Är du team för eller emot hösten?

– Jag är team för årstiderna, de är otroligt duktiga på det de gör. Jag byter favorit så ofta jag kan. Hejar på den som vinner.

Hur kom ”Saknar du mig?” till? Vad handlar låten om?

– Den är ju skriven lite i klassisk ”I-will-survive”-anda och jag hoppas många som behöver den kan ha den som tröst- och kraftlåt på det sättet. Men det finns ju också något komiskt med själva berättandet i den.

– I den här låten är det svårt att helt lita på att jagpersonen vet själv hur läget är; om det verkligen är så att hen mår så bra, varför då envisas med att säga det? …

Hur lätt eller svårt var det att få ihop den kommande samlingsskivan?

– Ja, alltså, jag har ju aldrig haft den sortens radioplågehits, så vi fick hitta på andra sätt att identifiera vilka låtar som skulle vara med, inte bara ta de låtar vi har släppt som singlar. Jag vet att en del av mina låtar spelas mycket på högtidsdagar som bröllop och begravningar och det har förstås spelat in i urvalet.

… och boken?

– Haha, ja den boken, som den växte! Det skulle först vara en samling med mina låttexter. Sen tillkom noter och ackord till ett tjugotal låtar. Sen fick jag in massa bilder.

– Jag ville inte att det skulle bli en vräkig coffee table-bok, utan en bok att använda – så jag fixade en massa pyssel till boken; politiska korsord, horoskop, testa dig själv, mina vänner, lite krönikor och sen blev det dessutom en liten novellsamling i mitten! Men ja, svårt var det. Jag har aldrig blickat tillbaka på det sättet.

Vilken av dina låtar tycker du känns mest rätt i tiden just nu?

– Kanske en gammal låt som heter ”Tror du det?” från albumet ”Orka då”, med raderna ”Tror du att du är det enda som händer? Att ett klot som är runt vill ha gränser och länder? Tror du en plats bara tillhör ett fåtal? Tror du en människa kan vara illegal?”

Har du kunnat bidra något till att hjälpa till i den pågående flyktingkrisen?

– Ja, det här är ju ett ämne som alltid legat mig närmast hjärtat sen mitt engagemang i asylgrupper och ingen människa är illegal. Hela min artistgärning har genom alla år till största del handlat om medmänsklighet och solidaritet, så jag kommer alldeles säkert göra ett flertal stödgalor kring detta ämne närmsta tiden. Förutom att jag skänker pengar regelbundet är det med min röst jag kan bidra med mest.

Vad tycker du att Europa och Sverige borde göra?

– Öppna allt som går att öppna; hjärtan, dörrar, stängsel, gränser, murar. Vi bor i världen och det finns inget skäl att tro att vi har något medfödd rätt att vara så privilegierade i Europa.

Vilken är din stoltaste stund i karriären hittills?

– Det är varje gång någon hör av sig om att något jag gjort har betytt något för deras liv. Att de tagit sig genom något mörker, blivit engagerade i något politiskt, låtit bli att ge upp eller lyckats hitta sin stora kärlek. Det är så underbart. Jag vet ju vad musik i perioder betytt i mitt egna liv, så jag är så otroligt glad att kunna betala tillbaka lite av det till andra.

Och när har det känts tuffast i karriären?

– Det är när jag slog igenom samtidigt som mitt liv rasade samman på grund av dödsfall. Det var, har jag insett nu, helt omöjligt att hantera på något vettigt sätt. Men jag tycker ändå jag försökte.

Vad kan publiken vänta sig på höst- och vinterturnén?

– Det kommer bli en föreställning med en massa nya monologer om dagsaktuella ämnen, tragiskt och komiskt om vartannat och på samma gång, som vanligt! Det blir två akter så vi hinner spela en hel del låtar och ha chockerande mycket mellansnack. Jag nog inte hålla mig från att spela ett par helt nya låtar också.

Vad väntar du dig av publiken?

– Åh, jag älskar min publik så mycket och har verkligen saknat dom sen sist. Jag är verkligen bortskämd. Sen brukar ju alla komma med någon ny, så jag ser lika mycket fram emot dessa bekantskaper också. Låter som en sekt!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB