Startsida / Inlägg

Nicole Sabouné: ”Om man ger sig fan på det, så går det!”

av Rebecka Ljung
Nicole Sabouné. Foto: Pressbild.
Nicole Sabouné. Foto: Pressbild.

Kära läsare. Just precis nu känner jag mig som ett jävla svin. Varför? För att jag sitter och tjuvlyssnar på Nicole Sabounés andra album, ”Miman”, som inte når omvärlden ordentligt förrän den 6 november. Hon har något stort och mörkt på gång, som jag tror att många kommer förvånas och imponeras av.

24-åringen slog igenom 2012, då Ola Salo coachade henne i TV4:s talangshow ”The Voice”. Från debutskivan minns vi och P3 spår som ”Conquer or suffer” och ”I surrender”.

Med album nummer två tar Nicole Sabouné ett rätt rejält kliv bort från tidigare material. Lyssna själv på den dagsfärska, lite Velvet Underground-vibbiga singeln ”Bleeding faster” och tidigare släppta ”Lifetime”.

Hon har producerat själv för första gången. Hon har också fått studiohjälp från Jon Bordon (Melody Club), studiostöd och låtskrivarhjälp från bandkollegan Nicklas Stenemo (känns igen från Kite) och synt-assistans av pojkvännen Christian Berg (också Kite).

Undertecknad tyckte att det var dags för en utfrågning av Nicole Sabouné – och fick hennes egen spellista med musiken som har inspirerat ”Miman”!

Hej Nicole! Vem är Miman?

– Miman är en besjälad maskin/dator i ”Aniara”, som bär på fragment från rymden, som människorna ombord söker tröst hos. De börjar tillbe Miman, behandla henne som en gudinna, och till slut dör hon av sorg för att hon inte orkar bära på människans fruktansvärda dåd.

Vad borde vi år 2015 lära oss av Miman och ”Aniara”, tycker du?

– Lika mycket som vi borde ha lärt oss redan 1956. Det jag gillar med ”Aniara” är att den alltid känns aktuell, vilket också är sorgligt. Mest av allt hade jag velat se ”Aniara” och Harry Martinsons beskrivningar som en del av historien, och en spegling av det som var förr, men tyvärr är den fortfarande lika aktuell och ger oss fortfarande inblick i hur världen ser ut.

Varför behöver du göra musik?

– Det gör mig lycklig.

Hur mycket dig själv var du i de första låtarna du fick ge ut, jämfört med i de nya? 

– Jag tror jag kommer kunna svara bättre på den frågan om några år. Hehe… Jag känner mig närmare min kärna nu, men jag är också äldre än förra gången.

Varför är det viktigt att producera själv?

– Jag har haft mer kontroll och har fått vara konstnärlig ledare på ett annat sätt än förra gången. Jag har alltid haft sista ordet. Jag visste att jag ville producera skivan själv, men jag visste inte riktigt hur, så Jon och Nicklas har varit två klippor bredvid mig och stöttat mig igenom processen. Och bara man ger sig fan på att klara det så går det tydligen!

 Hur skulle du beskriva kommande plattan med tre ord?

–  Vacker. Undergång. Röst.

Vilket tema är viktigast på skivan?

– Det beror på vad man är intresserad av. För min del är skivan viktig för att jag fått beskriva hur jag ser världen.

När en inte orkar vara glad – vilken låt tycker du att en ska dra över sig då?

– ”Bleeding faster”.

Vad hoppas du att albumet ska ge lyssnarna och publiken?

– En resa. En tankeställare. Massa fina känslor också.

Kan kärlek översättas helt till musik?

– Absolut, det tycker jag.

Kan det nånsin bli för många kärlekslåtar?

– Hehe, jag är inte så bra på att skriva kärlekslåtar än. ”Under stars” är den enda på denna skivan, och den handlar om Christian [Berg, reds. anm.]. Men den skrev jag nog inte som kärlekslåt i baktanken, utan jag ville bara skriva om honom. Jag gillar nog mer att lyssna på kärlekslåtar än att skriva dem.

Känns en vanlig scen futtig nu, efter din medverkan på Kites Cosmonova-gig?

– Haha, ja, verkligen! Man kände ett tag att det inte är någon mening med att göra en vanlig spelning efter det där. Men allt har sin plats och tid, såklart. Och jag är så otroligt stolt över dem. Så det är bara att ta in inspirationen och njuta över att ens bästa personer i världen är bäst i världen!

Vart hoppas du att ”Miman” ska ta dig?

– Överallt.

Vad tror du att du kommer vara gladast över när 2015 tar slut?

– Oj, ingen aning. Jag tycker det händer härliga saker hela tiden. Men jag är väldigt stolt över ”Miman”.

Nicole Sabouné har värmt upp med nya låtarna i Frankrike och syns snart på scener i exempelvis Stockholm, Malmö och Linköping. Hon har också fixat en spellista med låtar och artister som inspirerade henne inför nya skivan. Varsågod:

LÄS JOACIM FORSÉNS RECENSION AV ”MIMAN” HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB