Ojämn saxhop
av
Movits!
Dom försökte begrava oss, dom visste inte att vi var frön
Goldenbest/Universal
HIPHOP Bandnamnet Movits! kommer från Bellman-figuren Fader Movitz. Det var kanske bara en tidsfråga innan en hiphoptrio från Hertsön i Luleå skulle sälja in en karaktär från Fredmans epistlar till en ny rimälskande generation.
Och det underliga är inte att gruppen har valt bort bokstaven ”z” i namnet. Tankarna skulle i så fall lätt gå till dansband och saxofonhallickar. Däremot – ett utropstecken? Tumregeln är att utropstecken bör användas mycket sparsamt i text och ännu mer sällan i bandnamn.
Just namnet Movits! väcker läskiga associationer. Man ser ett studentskämt framför sig, en idé som kläckts av unga män i färgglada och lappade overaller. När det gäller musik – går det att tänka sig en värre skräck? Bara tanken är ett fall för ”Veckans brott”.
Men Leif GW Persson behöver inte börja flytta glasögonen mellan nästippen och hårfästet i rasande takt. Riktigt så illa är det lyckligtvis inte ställt med ”Dom försökte begrava oss, dom visste inte att vi var frön”.
2007 kunde en singel heta ”Swing för hyresrättsföreningen” men i dag är de tidiga swingjazzinfluenserna i princip borta. Movits! har gjort låtar med både Timbuktu och Maskinen och känns ibland som en mash-up av de två rätt uppenbara förebilderna.
Det är inte hiphop som gömmer ansiktet i en huvtröja och knyter nävarna i fickan. Det är hiphop med slamrande slagverk, blås och hatt. Energin är utåtriktad, för att inte säga uppåtriktad. Rekommenderat användningsområde: en stor scen på Bråvallafestivalen där publiken gillar att hoppa och studsa och peppa i bar överkropp.
Movits! gillar att exempelvis använda en saxofon som Eminem gjorde på singeln ”Without me”. Det låter både som oväntad detalj och en barnslig utsträckt tunga på skolgården. Samtidigt blir dynamiken mellan energin och det mer grubblande och allvarliga bättre för varje album.
Precis som Hoffmaestro har Movits! byggt en karriär utan att använda de traditionella kanalerna. I intervjuer kallar de sig först och främst för ett liveband. Och det är fortfarande roligare att se dem på scen än att lyssna på deras skivor.
Bästa spår: ”Waterloo”. Ett av få exempel där texten verkligen är värd lyssnarens uppmärksamhet.
Visste du att… Fader Movitz föddes på 1700-talet och att han egentligen hette Fredrik Movitz? Han drev bland annat en krog och arbetade ett tag som perukmakarlärling.
Lyssna också på: ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” med Timbuktu. Gör det bara.