Startsida / Inlägg

Sjudande klassiker och seg blues

av Håkan Steen
thewaterboys_alexander_tillheden_rockfoto5.jpg
Mike Scott är lite väl förtjust i sin ”moderna blues”. Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto

RateThe Waterboys
Plats: Nalen, Stockholm. Publik: 750 (utsålt). Längd: Två timmar. Bäst: ”Glastonbury song” och keyboardisten Paul Browns headbangingövningar. Sämst: ”Grinig gammal gubbe”-fåniga ”Nearest thing to hip” och en helt onödig cover på ”Roll over Beethoven”.

Om det inte vore för ”Fisherman’s blues” hade The Waterboys sannolikt aldrig sålt ut Nalen två kvällar i rad hösten 2015.
Ändå är Mike Scott märkligt mån om att markera att det här minsann inte är någon ”fuckin’ folk rock show”.

När Mike Scott i början av 80-talet realiserade sina visioner om att ta den poetiska rocken hos Bob Dylan och Patti Smith och explodera ut den i episka, känsloflödande produktioner kom han och hans Waterboys åt en helt egen nerv. ”Big music”, som de passande kallade det.
Skivor som ”A pagan place” och ”This is the sea” gav bandet en stor publik men det är 1988 års album ”Fisherman’s blues”, där de gifte ihop rock med keltisk folkmusik, som blivit den verkliga klassikern.
Mike Scott ger oss visserligen titellåten som sista extranummer i kväll men verkar annars ha vissa problem med att det är fiol och mandolin-bilden av Waterboys som lever kvar.
Så till den grad att han säger att ”this is no fuckin’ folk rock show”, drar av en Chuck Berry-cover och lastar på mer än lovligt många nummer segtuggad bluesrock från senaste, måttligt engagerande albumet ”Modern blues”.
Den särpräglade, målande rösten har han kvar, och i gamla favoriter som ”Glastonbury song” och ”The whole of the moon” sjuder det om mötet mellan den skotske rockromantikern och det band av garvade amerikaner som backar honom och violinisten Steve Wickham.
Men det dröjer innan showen verkligen hettar till. Och trots att Scott sjunger ”I’m not bitter” i nya låten ”Still a freak” är det ibland lite svårt att tro honom.

Alla låtarna: 1. Destinies entwined 2. Still a freak 3. A girl called Johnny 4. We will not be lovers 5. Nearest thing to hip 6. Rosalind (You married the wrong guy) 7. Medicine bow 8. Glastonbury song 9. Roll over Beethoven 10. Song of Wandering Aengus 11. The return of Jimi Hendrix 12. Don’t bang the drum 13. The whole of the moon 14. Long strange golden road Extranummer: 15. Fisherman’s blues

The Waterboys spelar på Nalen även i kväll, samt på Lorensbergsteatern i Göteborg i morgon och Slagthuset i Malmö på måndag.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB