Startsida / Inlägg

Björk bjuder hjärnan att komma närmare kärnan

av Kristin Lundell
björk Rate

Björk

Vulnicura strings

One Little Indian/Playground

POP När Björk Gudmundsdóttir tidigare i år stod på Carnegie Halls scen i New York, för att framföra ”Vulnicura”, var det nästan så att man kunde höra sprickorna i hennes hjärta. Texterna blev ännu viktigare på denna hennes nionde skiva som också var hennes skilsmässoalbum. Det var som om Björk höll en begravningsmässa för sin sargade kärlek. När den 50-åriga sångerskan nu ger ut skivan igen – som specialversion med beatsen borttagna – är det stråkarna och hennes röst som står i fokus. På så sätt blir ett spår som ”Lionsong” ännu lite råare – texten säger ännu lite mer. Det är intressant hur hon bjuder hjärnan att komma närmare hennes ursprungliga tankevärld. Samtidigt blir det tydligt hur oumbärligt just det elektroniska var för skivans storhet.

BÄSTA SPÅR: ”Black lake”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB