Startsida / Inlägg

Iman less på sexism – skrev motlåt

av Rebecka Ljung
Iman. Foto: Rebecka Ljung
Iman. Foto: Rebecka Ljung

Om Iman
Namn: Iman Conta Hultén.
Ålder: 21 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, syskon och en hund.
Bakgrund: Skrev ”Lush life” åt Zara Larsson och ”We are” med Lilla Namo. Körat bakom Titiyo och Dante.
Aktuell med: Första solosingeln ”Sugar deluxe”. Låten ”High for you” med Kat Krazy.

Iman har skrivit låtar sedan hon var nio. Det blev tyvärr ingen succé i Minimellon, men hon fortsatte. I ungefär fyra år har 21-åringen från Stockholm verkligen satsat på låtskrivandet, och nu börjar det ge utdelning.

Zara Larsson-hitten ”Lush life” har Iman varit med och skrivit. Ihop med Lilla Namo ligger hon också bakom ”We are”, som skrevs till förmån för Världens barn.

När Iman har sjungit bakom artister som Dante, har hon längtat till mikrofonen längst fram på scenen. Och nu är det dags. Hennes första solosingel släpps i Sverige idag, och snart lanseras hon i Storbritannien, tack vare talanggurun Simon Cowells crew.

Här berättar Iman om den feministiska tvärtom-låten ”Sugar deluxe” och dissar One Direction

Hur kändes det när ”Lush life” släpptes?

– Det var jättejättekul! Det var första gången jag hörde en låt jag skapat, på radio. I mitten av sommaren spelades den kanske en gång i halvtimmen? Man orkar ju inte vrida upp volymen varje gång, men…

Du har också släppt ”We are” ihop med Lilla Namo i år. Hur kändes det?

– Det var första gången jag hörde min egen röst på radio. Det har jag inte vant mig vid än. Det är jättekonstigt och jättekul. Det är stor skillnad mot att höra mina ord sjungas av Zara [Larsson, reds. Anm.].

Har du uppnått ett slags mål nu när du hörs på radio?

– Nej, för mig symboliserar ett mål att ens framtid är säkrad. Och om jag skulle sluta göra musik nu, skulle det vara som att jag inte har existerat. Ingen skulle säga: ”Vart tog Iman vägen?”. Men det är inget som gör mig ledsen. Det är bara så. Att jobba med musik är jättekul och flyktigt. Men jag tycker man ska fira allt som händer i nuet!

Du har knappt kläckts som soloartist här, men ska snart lanseras i Storbritannien… Berätta!

– ”High for you” är en gammal låt. Jag började med den 2011 och 2013 hittade Simon Cowells A&R den. Och nu ska den snart släppas av producenten Kat Krazy, featuring mig. Kat Krazy har jobbat med Rihanna och Coldplay, så det känns väldigt kul! Jag hoppas bara att jag inte behöver uppträda med den live, för den är väldigt, väldigt ljus.

Kör playback annars…?

– Över min döda kropp! Haha! Det kommer jag aldrig. Om jag nånsin gör det – då slutar jag med musik. Jag vill inte låta prestige, men varför anser man sig vara en sångerska om man inte kan sjunga live?

Iman. Foto: Rebecka Ljung
Iman. Foto: Rebecka Ljung

I dag släpper du din första solosingel i Sverige, ”Sugar deluxe”. Hur föddes den?

– När jag tänker på texten i mainstream-musik så kan jag ofta inte fortsätta lyssna. Jag började jämföra kvinnliga och manliga artister – musikvideor och låttexter. Hur ofta nämns grova eller nedvärderande ord? Hur ofta är kvinnor nakna i videon? Det jag kom fram till är inte så överraskande. Det var hutlöst antal gånger som ordet ”bitch” användes i manliga artisters låtar…

– Och även ”oskyldiga” låtar av One Direction är objektifierande. De antyder att tjejen är helt passiv, blyg och inte har något liv. I sin klassiska låt sjunger ju One Direction: ”You don’t know you’re beautiful, that’s what makes you beautiful”. Alltså… jag vet inte ens var jag ska börja. Varför måste vi alltid höra beskrivningar av vårt utseende? Och vad då, får hon inte tycka att hon är vacker? Det bara kokade i mig.

Så ”Sugar deluxe” är resultatet av din analys…?

– Ja, jag ville vända på steken och skriva likadana texter tillbaka. Men inte parodier, utan det ska vara mer subtila saker. ”Sugar deluxe” handlar om att den hypotetiska killen jag sjunger till är blyg, lite rädd för mig, att han vill uppfylla kriterier som jag sätter upp. För så är ju killar, eller hur? Perspektivet är helt vänt. Det är det viktiga, tycker jag.

Kallar du låten för feministisk?
– Absolut. Den är skriven av en kvinna som tycker att hennes rättigheter bör värderas och att vi bör leva i ett jämställt samhälle. Jag hoppas att kvinnor som kallar sig feminister i dag – att alla deras verk är feministiska.

Iman. Foto: Rebecka Ljung
Iman. Foto: Rebecka Ljung
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB