Startsida / Inlägg

Ternheim gör sitt starkaste album

av Joacim Forsén
Allt faller på plats för Anna Ternheim. Der är som att hon och producenten Andreas Dahlbäck bara har väntat in rätt tillfälle att knyta ihop säcken. Foto: Monika Manowska

ternheimcoverRateAnna Ternheim
For the young
Polydor/Universal

SINGER-SONGWRITER Det vilar något oerhört vackert över historien i kulisserna bakom Anna Ternheims femte album.
För drygt tio år sedan lämnade sångerskan in sin demo på Obaren i Stockholm där trummisen och producenten Andreas Dahlbäck jobbade. Medan Stureplanshaket stängde, lamporna tändes och det ölklibbiga golvet sanerades snurrade Ternheims lågmälda sånger i ljudanläggningen. Förmodligen som en perfekt avtändning i den där sällsamma timmen när festen är över.
Låtarna fick fäste. Snart kom ett mejl från Dahlbäck, ett ”Jag gillar din musik”, och duon började samarbeta. Tillsammans producerade de Annas två första album ”Somebody outside” och ”Separation road” innan kreativiteten ebbade ut. På sin releasespelning på Södra Teatern nyligen berättade Ternheim att de till slut hade svårt att överraska varandra. De blev som ett gift och tjafsande par.
På ”For the young” har duon hittat tillbaka till varandra igen och även till mycket av den sköra stämning som kännetecknade sångerskans första år. Samtidigt finns här något långt mer dramatiskt och storslaget. Något mörkare. Den varmt analoga produktionen är direkt glimrande och lyfter varenda ett av Ternheims andetag. Det låter ombonat, ändå nervigt och skirt. Samma luftighet går hela tiden igen i sångerna och de sorgset sävliga melodierna vill ta betydligt mer plats. De blir aldrig ointressanta, trots genrens vältrampade stigar. Och i allt det bräckliga har både Ternheims röst och sånger fått en helt annan pondus.
Med förra ”The night visitor” reste Ternheim till Nashville och tog med hjälp av producenten Dave Ferguson ett markant kliv framåt med sin musik. Låtskrivandet fick en lättare och mer självklar ton och resultatet blev sångerskans dittills största stund.
Men det var då.
Här faller allt på plats, som om Anna Ternheim och Andreas Dahlbäck bara har väntat in rätt tillfälle att knyta ihop säcken. ”For the young” är tveklöst sångerskans allra starkaste och jämnaste album, en skiva att inte bara tycka om utan också lyssna på. Om och om igen. Det kan låta som samma sak men skillnaden är enorm. Det här är musik som snabbt blir fullständigt oumbärlig.

BÄSTA SPÅR: Vimlar av dem. Men förutom ”Lonely one”, ”Keep me in the dark” och titelspåret är den släpdystra kärleksballaden ”Don’t leave” omöjlig att värja sig emot. Helt omöjlig.
VISSTE DU ATT: Anna och hennes musiker inte hade spelat en enda ton tillsammans innan de klev in i New York-studion Figure 8 Recordings? Ändå satte de grunderna till nya albumet på sju dagar.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”Far from any road” – Handsome Family-covern som Jerry Williams och Anna gjorde en så fin duett av tidigare i höstas.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ola Palmström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB