Startsida / Inlägg

Var redo att tappa hakan – här gör King Diamond hela superalbumet

av Mattias Kling
King Diamond spelade senast på Sweden Rock 2012. Nästa år är det dags igen. Foto: Rickard Nilsson
King Diamond spelade senast på Sweden Rock 2012. Nästa år är det dags igen. Foto: Rickard Nilsson

Det finns ju skivor och så finns det SKIVOR. De där speciella alstren som lever kvar genom tidens virvlande framåtrörelse, som får ett liv av sig självt som sträcker sig genom decennier och som på många sätt definierar en artists eller grupps karriär.

Nämn exempelvis Slayer och det är omöjligt att inte tänka på ”Reign in blood”. Queensrÿche får för evigt bära mästerliga ”Operation: Mindcrime” likt en kvarnsten runt halsen och At The Gates vet att allt de gör nu efter comebacken kommer att mätas mot ”Slaughter of the soul”.

I King Diamonds fall finns det egentligen bara ett före och ett efter den 21 oktober 1987. Det var nämligen då skivköparna för första gången fick hälsa på ”Abigail”, en blodisande skräckhistoria om en dödfödd flicka som begravdes med kroppen genomborrad av sju silverspikar för att fjättra henne i graven och vars onda själ försöker återvända till världen genom den gravida kvinnan Miriam Natias.

En skiva att upptäcka och dyrka.
En skiva att upptäcka och dyrka.

Ett klassiskt rysarscenario med andra ord. Och en krönika som måhända hade sorterats in som ett konceptalbum bland så många andra och den som är intresserad av att fördjupa sig i historien kan göra det här – om det inte hade varit för att den tonsattes av ett metalsoundtrack som än i dag ger kalla kårar utmed ryggraden. Gitarrspelet från Andy LaRoche och Michael Denner är utmärkt, Mikkey Dees trummor precisa och svindlande medan Diamond själv ylar och morrar likt helvetes alla hundar hade gemensam kennelkonferens.

Naturligtvis förtjänar en sån toppskiva att framföras som en helhet. Vilket exildansken och hans band, som nu även innehåller Pontus Egberg som tidigare spelade med The Poodles, under sin nu pågående USA-turné. Ett initiativ som är värt att applåderas så här på avstånd, men som blir desto bättre då Kingen ämnar ta med sig showen till Europa och bland annat Sweden Rock nästa år.

Hur det kan te sig går att förhandsgranska i de fanfilmade klipp från San Antonio som ni kan se här nedan.

Och ja. Det finns många anledningar att se fram emot juni och Sweden Rock. Men den här kavalkaden är nog störst av dem alla.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB