Startsida / Inlägg

Kolla: Asiensuccén, kärleken och familjefoto från Club 8

av Rebecka Ljung
Club 8.

Stora utomlands – smalare i Sverige. Club 8 är ett superexempel på det. Karolina Komstedt och Johan Angergård (även The Legends etc.) bildade bandet i skånska Åhus 1995, när de var tonåringar och kära i varandra.

Sedan dess har de spelat inför 20 000 i Kina ett flertal gånger, kritikerrosats i USA, spelats i populära tv-serien ”Orange is the new black” – och välkomnats av lokala band som spelade Club 8-covers i Filippinerna (!).

I dag firar duon 20 år som bandkompisar, genom att släppa nya albumet ”Pleasure”, som osar kärlek, sex och svartsjuka. På självaste släppdagen har Club 8 även öppnat det privata fotoalbumet för Musikbloggens läsare.

Följ med på duons resa från Johans pojkrum via uppbrott till de stora scenerna ute i världen. Karolina Komstedt berättar…

club11 ”Familjebild från Österlen, sommaren 1982. Jag är flickan med Club 8-tröja. Det är från denna bild vi tagit vårt bandnamn.”

club9 ”Vi träffades på ett skoldisco i Åhus 1992 och blev tillsammans. Min syster tog den här bilden på oss på mina föräldrars innergård sommaren 1993. Den fick namnet ’Den blå lagunen’…”.

club10  ”Äspetskogen oktober 1992, ungefär en månad efter vi träffats.”

club8 ”Det här är från Martin Sventorps studio i Kristianstad där vi spelade in ’The friend I once had’ 1998. Martin var en för tiden ganska typisk studiotekniker och lyssnade på Toto. Men ändå var han väldigt bra på att skruva fram ett ljud som passade oss.”

club7

”Jag bodde i en stuga på landet 2001-2002. Man skymtar den mellan Johan och mig. Vi tog bilderna till albumet ’Spring came, rain fell’ och EP:n ’Summer songs’ där under någon timme sommaren 2001. Sen licensierade vi albumet till några olika bolag och använde pengarna till att resa runt på semester i Asien.”

club6

”Den här bilden är från Johans pojkrum hemma i Åhus, där våra första demos spelades in på hans portastudio. Jag minns att jag alltid var lite spänd för jag ville inte att hans familj skulle höra mig sjunga. Därför sjöng jag så tyst och mjukt jag kunde; kanske var det så jag utvecklade min sångstil.”

club5”En av våra första spelningar var i Barcelona 1998, där vi hade en liten hit med låten ’Missing you’. Dagen efter konserten åkte vi upp i bergen på en fotosession, där den här bilden är ifrån.”

club4

”Vi har alltid haft en trogen publik i Filippinerna. Vi har rent av träffat folk som döpt sina barn efter oss där! Men vi har bara spelat där en gång och det var år 2010. Dagen innan spelningen gjordes en hyllningskonsert till oss där lokala band spelade Club 8-covers.”

club3

”Den här affischen är från vår allra första spelning i Kina år 2004. Vi hade inga som helst förväntningar på spelningen. Vi trodde nog inte att någon där hade hört oss, eftersom våra skivor inte hade släppts där. Men spelstället var slutsålt och publiken sjöng med i låtarna. De som anordnade det var rädda att polisen skulle dyka upp för de hade inte meddelat myndigheterna att det skulle bli en folksamling. Många sa att det var den första indiepopspelningen som någonsin gjorts i Kina.”

club2

”Sen 2004 har vi varit i Kina ett tiotal gånger. Nedan är en bild från vår spelning på Strawberry Festival förra året.”

club1

”En barndomsvän till mig som heter Stina Svensson tog bilder i Skåne till vårt andra album ’The friend I once had’. Jag och Johan hade nyligen gjort slut och vi körde bara runt slumpmässigt medan Stina fotograferade. Just den här bilden från slätterna utanför Åhus användes aldrig, men påminner starkt om omslagsbilden.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB