Startsida / Inlägg

Bara att kapitulera inför Halford

av Joacim Forsén
Inte ens eldprovet ”Painkiller” tar knäcken på Rob Halford. Sångaren imponerar – och lyfter hela kvällen. Foto: Øyvind Lund.

RateJudas Priest
Konsert på Löfbergs Arena, Karlstad
Längd: Ungefär 1 timme och 40 minuter.
Publik: Kanske runt 4 000 personer.
Bäst: ”Painkiller”, ”Beyond the realms of death” och en dovt blyfotad ”You’ve got another thing comin’”.
Sämst: ”Redeemer of souls” flyger inte i kväll.

KARLSTAD. Inte ens ”Painkiller” knäcker honom.
I en tid då åldrande ikoner ofta balanserar turnéer och sin värdighet på en tunn tråd dundrar Rob Halford fram på en enorm autobahn.

För det är där vi är nu. De klassiska rockbanden med livslånga underhållningskontrakt tvingas ta farväl, frivilligt eller ofrivilligt. Åtminstone gör de sig redo.
Kanske är det inte den sista omfattande turnén för Judas Priest, vem vet egentligen sånt längre. Men, det skulle åtminstone vara svårt att önska sig ett mer värdigt farväl. Ett knivskarpt låtval ur den stilbildande karriären. Några få bidrag från senaste och oväntat starka albumet ”Redeemer of souls” som modernt strössel. Och en imponerande och förstås helt avgörande insats av frontmannen Rob Halford.
Som för många andra i genren handlar så ofantligt mycket om sångarens förmåga att leva upp till legendariska rocklåtar, ofta med enorma röstutmaningar redan när de spelades in för flera decennier sedan. Det samtidigt som fansen har varje ton och nyans i ryggmärken.
Men inte bara har den 64-årige Halford hittat ny scenpondus i sitt lågmälda, mörka vankande. Rösten blåser bort alla eventuella tvivel fullständigt. Growlen i ”Halls of Valhalla” mullrar genom den halvfulla arenan. Kraftylandet i ”Victim of changes” är så distinkt att det lockar fram stående ovationer. Och när sångaren med krummad rygg levererar en fantastisk version av eldprovet ”Painkiller” är det bara att kapitulera.
Men allt handlar förstås inte om Halford.
Den med Priest-mått mätt fortfarande färska gitarristen Richie Faulkner ger ett piggt skimmer över hela kvällen. 30 år yngre än sina bandkollegor är han den hungriga energin som måste till, samtidigt helt perfekt både visuellt och musikaliskt. Han utmanar och skakar om i den beprövande backlinjen, hittar en helt egen show bland Glenn Tiptons och Ian Hills vana formation. Samtidigt är både Faulkner och Tipton glimrande, som i Richies solouppvisning i tunga ”You’ve got another thing comin’” eller Glenns i ”Beyond the realms of death”.
Nästa stopp är Globen i Stockholm. Det är givetvis en bra idé att vara där.

Låtarna: 1. Dragonaut 2. Metal gods 3. Desert plains 4. Victim of changes 5. Halls of Valhalla 6. The rage 7. Turbo lover 8. Redeemer of souls 9. Beyond the realms of death 10. Screaming for vengeance 11. Breaking the law 12. Hell bent for leather Extranummer: 13. Electric eye 14. You’ve got another thing comin’ 15. Living after midnight.

FLER KONSERTRECENSIONER HITTAR DU HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB