Startsida / Inlägg

Så här borde alla julkonserter vara

av Per Magnusson
151213 First Aid Kit, Seinabo Sey, Amanda Bergman & Maja Francis spelar på FärgfabrikenFoto: Annika Berglund/Rockfoto
First Aid Kit, Seinabo Sey, Amanda Bergman och Maja Francis gör en perfekt julkonsert på Färgfabriken. Foto: Annika Berglund/Rockfoto

RateFirst Aid Kit, Seinabo Sey, Amanda Bergman och Maja Francis
Plats: Färgfabriken, Stockholm. Publik: 1 450 (slutsålt). Längd: En och en
halv timme. Bäst: First Aid Kit i ”Blue Christmas” och Seinabo Sey i ”Ave Maria”. Sämst: Att de inte säljer glögg i baren. Fråga: Varför börjar inte alla konserter halv fem?

”Det är varmt i dom här”, suckar Seinabo Sey och syftar på de stickade tröjor med älgmotiv kvintetten krängt på sig lagom till extranumret.
Men det är ingenting mot värmen som musiken utstrålar.

Det snöar. Den korta promenaden från där jag bor till Färgfabriken i Gröndal är en perfekt uppladdning för en julkonsert. Ett tunt lager frost täcker marken, små snöflingor signar ner i gatlyktornas sken och utanför konsertlokalen sjunger en kör vid några brinnande tunnor.
Som om den lysande lilla skara artister som bestämt sig för att begå julkonsert tillsammans inte vore nog. För under de röda glödlamporna, vid mikrofonstativ prydda av luciaglitter, står systrarna First Aid Kit, Seinabo Sey, Amanda Bergman och Maja Francis. Det här är matinéföreställningen, den första av två utsålda konserter som kvintetten gör på tredje advent.
Superskaran inleder fulltalig med Fleet Foxes ”White winter hymnal” och Maja Francis på solosång i Joni Mitchells ”River”, två låtar som tillhör kategorin jullåtar som egentligen inte är jullåtar, min favoritkategori.
First Aid Kit är, som om det vore en nyhet, fantastiska. När Johanna och Klara Söderberg sjunger ”The christmas song” saknar jag inte ens 100-årsjubilaren Frank Sinatras röst. Och när de fyrar av ”Blue christmas” kompade av det förträffliga hattprydda bandet doftar det korintkaka och granbarr lång väg. Kommer du inte i christmas spirit då kan du lika gärna skolka från julen. Sedan: en ensam trumpet. Blått ljus. Och Seinabo Sey i Beyoncés version av ”Ave Maria”. Halleluja.
Artisterna går på och av scenen som vore detta deras egen lilla ”Last waltz”. De räds inte klassikerna, inte heller överraskningarna. En suggestiv ”Silent night”, Amanda Bergman i Daniel Norgrens ”Everything you know melts away like snow”, ”Gläns över sjö och strand”, Donny Hathaways ”This christmas” med Seinabo och hennes sanslösa pondus, ”Happy xmas (war is over)” med ett stort allvar och The Pogues ”Fairytale of New York” som jublande avslut.
Och sedan har det slutat snöa.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB