Startsida / Inlägg

Fem oväntade saker Metallica-James gillade 2015

av Mattias Kling
James Hetfield som vi såg honom sist, som underhållare framför en underligt vitklädd kör på Ullevi i augusti. Foto: Anders Deros
James Hetfield som vi såg honom sist, som underhållare framför en underligt vitklädd kör på Ullevi i augusti. Foto: Anders Deros

December är ju en traditionell tid för återblickar och summeringar. En månad då listor och analyser hängs likt julgranskulor på mediegrenar och då alla, hög som låg, önskar ge just sin syn på de gångna månaderna.

Naturligtvis vill Metallicas frontman James Hetfield inte vara sämre. I ett handskrivet brev till fansen på bandets officiella hemsida listar den reslige riffmästaren det som han anser har gett 2015 lite extra stjärnglans.

Och förutom mer personnära händelser – som att se sonen Castor växa om honom i längd, att jamma med Alice In Chains Jerry Cantrell och dottern Cali och att skjuta med en prickskyttegevär från en flygande helikopter – finns det några saker på listan som är värda att kommentera.

Nämligen de som här nedan följer.

1. Justin Bieber bär en Metallica-tröja
Det vore förstås lockande att tro att metalgiganten på något sätt skulle ha synpunkter att odågan från London, Ontario, skulle ha mage att drapera tvättbrädan i ett plagg med sin grupps emblem på  – för att göra saken värre, en väldigt originalsliten tröja som användes på ”Justice”-turnén som ägde rum mer än ett halvdecennium innan sångaren föddes – men så är icke fallet. I stället rankas detta som en av årets höjdpunkter, må hända som tack för att Bieber har hyllat ”One” och ”Fade to black”. Vilket torde ha gett en och annan dollar till bandkassan.

2. Att få till ett grymt gitarrljud till kommande skivan
Jag hoppas verkligen att det stämmer. För nog är det så att Metallica just nu håller på att jobba på en uppföljare till ”Death magnetic”, som vanligt är ”Lulu” väldigt diskvalificerad från ekvationen, som troligtvis når handeln ganska så mycket senare än tidigare. I vilket fall som helst är det ju glädjande att Papa Het gillar sitt sound. För hur mycket är det inte som bärs fram av hans rappa högerhand? Väldigt mycket, skulle jag vilja påstå. Facit lär vi väl få runt jul 2018.

3. Baroness ”Purple”
Här visar thrashikonen upp stil och smak. För även om Georgiagruppens lila skiva släpps först kriminellt sent för att lyckas stånga sig in på årsbästalistorna är det ändå ett alster som knäcker så mycket annat i år. Vilket jag känner mig nödgad att göra senare, varför exakt adjektivutdelning får vänta till dess.

4. Att Pepper Keenan återvänt till Corrosion Of Conformity
Måhända är C.O.C. ett obskyrt namn i sammanhanget för de Met-heads som anslöt runt den svarta skivan, men faktum är att hardcorebandet från North Carolina är en av de grupper som via t-shirts promotades tydligast under den tidiga karriären, vid sidan av The Misfits. Därför är det ju lätt att se Keenans återtåg till truppen, efter sex år som främst har ägnats åt Down, som en händelse värd att fira å det grövsta. Som en kuriosa i sammanhanget, vilket också ytterligare förklarar eventets betydelse, är att Hetfield bidrog med sång på låten ”Man or ash” från gruppens ”Wiseblood”-skiva från 1996.

5. Att ha fans på scenen under årets spelningar
Well, sorry James, här har du fel. För hur kul det än må ha varit för ett 50-tal av gruppens mest hängivna supportrar i varje land att få agera backdrop till sina idoler – för publiken såg det bara ut som en konstig variant av ”Körslaget” med flådigare videoskärmar och avsevärt tyngre riff. Jag var konfunderad över idén när jag såg Europapremiären i tyska Gelsenkirchen i maj, på Ullevi hade det övergått i irritation. Speciellt då den svenska backlinjen klätts i matchande tröjor, vilket gjorde körkänslan ännu större.

Hela listan, i väldigt karakteristiskt handskriven form ser ni här nedan.

Hetfield-lista
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB