Startsida / Inlägg

Backyard Babies trivs bra med publiken inom grepphåll

av Mattias Kling
Dregen trivs väldigt bra längst fram på scenkanten. Foto: Øyvind Lund
Dregen trivs väldigt bra längst fram på scenkanten. Foto: Øyvind Lund

Rate Backyard Babies
Nöjesfabriken, Karlstad.
Publik: 700.
Längd: Runt 70 minuter.
Bäst: Fjolårsfärska ”Bloody tears” och ”Wasted years” gör sig bra bredvid många repertoarobligatorier.
Sämst: ”Highlights” är ett underligt temposänke som andranummer.

KARLSTAD. En nytrimmad show, en bitvis ny repertoar och större jämnmod än vid relanseringen.

När Nässjös finest återvänder till hemmaplan är temperamentet lagom uppskruvat, viljan fokuserad och publiken inom grepphåll.

Så mycket bättre. Men kanske inte bäst nog.

Sedan återkomsten på Sweden Rock i juni förra året har det gått exakt 238 dagar, ett studioalbum och sisådär 30 spelningar.

Med andra ord gott om tid att vässa den form och repertoar som på den comeback i Blekinge de vägrade kalla just comeback inte riktigt nådde upp till karriärens mest magiska stunder, en övertänt snubblande Dregen till trots.

Och visst märks det att Backyard Babies nu har också en klubbturné i Europa i ryggen inför Sverigepremiären. Tilltalet känns mindre stramt, poserna mer avspända, bevisbördan överförd till något annat än ett rent existensbevis.

Det är därför väldigt lätt att jämföra nu och då. Att skära bort kanske 14 000 besökare från ekvationen, byta en något kylslagen junikväll mot en tämligen jättevarm konserthall och avstånd mot en närhet där publiken kan bjuda på öl – basisten Johan Blomqvist tackar artigt nej – och där interaktionen mellan band och fans kan bli rent av elektriskt sprakande.

Därför är det en smula underligt att det är först i sjättenumret ”Brand new hate” som det där utbytet börjar infinna sig. När samspelet börjar klaffa, bandets rockposer blir mer än en amusant ögonkuliss och då de båda parterna börjar dra näring av varandra.

Måhända handlar det om att Nöjesfabriken är långt ifrån sprängfylld. Att många som står på golvet ändå tycks vara mer intresserade av att ta groupies med polarna än att ryckas med i Nicke Borgs koncentrerade mimik. Att det på sina håll är en fredagskväll som är lite för fredaglig för ens eget bästa.

På så sätt är det synd att den där sista pusselbiten uteblir. För speciellt andra halvan av giget visar kvartetten vilken musikalisk bredd och repertoarstyrka den besitter, vid sidan av attityd och tokrusningar längst fram på scenkanten.

Det går att foga samman bättre. Och jag är övertygad om att det så kommer göras också.

LÅTLISTAN 1. Th1rt3en or nothing 2. Highlights 3. The clash 4. Made me madman 5. U.F.O. Romeo 6. Brand new hate 7. Dysfunctional professional 8. Bloody tears 9. Heaven 2.9 10. A song for the outcast 11. Star war 12. Painkiller/Roads 13. Wasted years 14. Nomadic Extranummer 15. Abandon 16. Minus Celsius 17. Look at you

HÄR KAN DU SE BACKYARD BABIES Malmö i kväll, Åre 4/2, Nässjö 5/2, Örebro 6/2, Stockholm 10/2, Göteborg 12/2, Linköping 13/2, Borlänge 19/2, Eskilstuna 20/2, Visby 11/3.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB