Startsida / Inlägg

Kanye Wests komiska kollaps

av Markus Larsson
Skärmavbild 2016-01-30 kl. 20.29.53
Ouch. Hjärnsläpp på sociala medier kan lätt orsaka en tung baksmälla. I det här fallet med betoning på, ja, bak. Foto: AP

Det var kanske meningen att vi skulle prata om Kanye Wests kommande album här.
Men det var innan Twitter blev en sandlåda för vuxna barn.
Nu handlar det mesta om Yeezus stjärt i stället.
Det dröjde inte länge innan man var tvungen att plocka fram popcornen igen och bänka sig framför Twitter.
Den 11 februari släpper Kanye West sitt nya album ”Waves”, och det kommer inte att passera obemärkt förbi.
Redan i veckan firade Yeezus sitt kommande släpp genom att använda en klassisk och svårslagen pr-taktik – han startade ett bråk. Bråket med rapparen Wiz Khalifa, en verbal boxningsmatch i komiskt många ronder, var säkert oplanerat och spontant. Men det blir ändå inget annat än en våldsamt underhållande, och lika ofta skogstokig, annons för en platta.

Buzzfeed gör recap av ”matchen”, inklusive raderade tweets.

För ögonblicket kan vi bortse från det uppenbart orättvisa maktförhållandet. Det var som om Godzilla (Kanye) napalmbombade Skurt (Wiz).
Den något luddiga anledningen till ordkriget var att Wiz Khalifa gick ut på Twitter och tyckte att Kanye respektlöst försökte rida på wavevågen och dess affischnamn Max B. Wave kan enklast beskrivas som melodiös lo fi-hiphop där ghettoråa rim och tillbakalutad surfarmentalitet glider fram på samma våg.
Efter att Kanye verkat ha missförstått att Wiz Khalifa mitt i rabaldret hade försökt att marknadsföra sitt eget gräsmärke Khalifa Kush gick proppskåpet. Kanye trodde att Wiz hånade Kim Kardashian – vad skulle fortkortningen ”KK” annars stå för i hans värld?
Det roligaste var när West tyckte att Khalifa hade snygga byxor och ville döpa ett byxmärke efter sin fiende. En noggrann redaktör hade där blåst i pipan, avbrutit och sagt:
”Byxorna, Kanye, byxorna. Fortsätt på det spåret. Det har vi aldrig hört förut i en rapbattle.”
Men Kanye West har tyvärr ingen redaktör. Vilket resulterade i en serie smaklösa påhopp på Khalifas person, son och flickvän Amber Rose (Rose är Kanyes ex).

Skärmavbild 2016-01-30 kl. 20.51.25
Amber Rose. Ännu giftigare tunga än Kanye. Foto: AP

Slutade där? Nej.
Amber Rose fick sista ordet, åter igen på Twitter, när hon kontrade med att håna Kanye Wests sexuella preferenser i bingen.
Och Kanye var förstås tvungen att dementera påståendet om sin dyrbara häck:
”Exes can be mad but just know I never let them play with my ass… I don’t do that… I stay away from that area all together”
Tack för informationen, allihop.
Förut visste vi ingenting om våra största stjärnor. I dag, tack vare att sociala medier saknar ett körkortsprov för främst vuxna föräldrar och därför all form av självcensur, vet vi för mycket.
Kanye West är både en briljant musiker och artist och stereotyp alfahanne. Precis som andra barnsliga alfahannar tror han att manligheten sitter mellan skinkorna. Och precis som andra alfahannar börjar han inte vifta på svansen förrän en annan man med ännu högre status tar över rummet.
Allt får mig att tänka på när Kanye West slapp försvara stjärten och bara fick vara en glad sidekick på festivalen Way Out West i Göteborg, 2011. Yeezus bubblade som ett litet barn.
Bredvid stod Prince och smålog.

LARSSONS TOPP TRE

1. ”Anti” (album, Rihanna)
Hennes bästa album hittills, utan minsta tvekan. Rihanna bryter mot alla förväntningar och hitformler och skapar i stället ett varmt, personligt och långlivat album. Vissa undrar redan om ett skiva utan självklara hits verkligen är ett Rihanna-album. Svaret är ja. Balladen ”Higher” är redan däruppe bredvid ”Stay” och ”Man down”.

2. ”The revenant” (film)
Rakt berättad hämndwestern där Leonardo DiCaprio sover i hästar och brottas med björnar. Filmen visar var americana, från The Band till My Morning Jacket, har sina verkliga rötter – i pälsjägarnas grandiosa och smutsiga skägg på 1800-talet.

3.  ”Falcons” (singel, Amanda Bergman)
Ännu en artist som bryter hitformen på radion. På första singeln från hennes kommande soloalbum struntar Amanda Bergman, som på senare tid synts och hörts i bandet Amason, i refrängen. Resultatet är förtrollande.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB