Startsida / Inlägg

Den här videon är så death metal att nån faktiskt dör i den

av Mattias Kling
Efter trummisen Fredrik Anderssons avhopp förra året består Amon Amarth av basisten Ted Lundström, sångaren Johan Hegg samt gitarristerna Olavi Mikkonen och Johan Söderberg. På kommande skivan handhas takthållandet av Tobias Gustafsson (Cut Up/ex-Vomitory).
Efter trummisen Fredrik Anderssons avhopp förra året består Amon Amarth av basisten Ted Lundström, sångaren Johan Hegg samt gitarristerna Olavi Mikkonen och Johan Söderberg. På kommande skivan handhas takthållandes emellertid av Tobias Gustafsson (Cut Up/ex-Vomitory).

Den som ser en direkt ideologisk motsättning mellan death metal och lättillgänglig hitkänsla har troligtvis inte stiftat alltför noggrann bekantskap med detta Tumbagäng.

För om det är något som gruppen från själva skärpunkten mellan Botkyrka och Salem gradvis har blivit bättre och bättre på så är det den där perfekta balansen mellan medryckande melodier och musikalisk urkraft. Speciellt tydlig har denna inriktning varit sedan den tio år gamla nytändningen ”With Oden on our side”, där ett mer dynamiskt och varierat temperament tog över det tämligen envisa medeltempomalandet.

Jag är en av dem som kanske mest entusiastiskt applåderade denna, om än tämligen försiktiga, kursändring. Vilket naturligtvis också gör mig extra begeistrad över nyheterna om att den nyligen trummislösa kvartetten i mars ämnar skänka världen sitt tionde studioalbum.

”Jomsfire” blir Amon Amarths debutskiva för storbolaget Sony BMG (i USA står emellertid fortfarande Metal Blade för lanseringen) och tillika karriärens första konceptskiva. Pressreleasen som haussar detta faktum drar naturligtvis på den stora trumman om att detta är gängets mest ambitiösa verk hittills, vilket vi lär få anledning att återkomma till, men att döma av förstasingeln ”First kill” kan det ligga något sanningsenligt i haussen.

Mer om detta vid senare tillfälle – förslagsvis runt den 25 mars, då skivan når handeln. Men fram till dess går det att kittla intresset med videon till nämnda öppningsspår. Som i sig är en påkostad historia med knivmord, sceneld och stora drakhuvuden.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB