Startsida / Inlägg

EP-aktuella Maja Francis: ”Fantasin är verkligheten”

av Rebecka Ljung
Maja Francis. Foto: Irika Sandström.
Maja Francis. Foto: Irika Sandström.

Växtvärken krävde tårar, men igår blommade knoppen ut helt och Maja Francis kunde visa sin debut-EP för världen. Ja, ungefär så beskriver hon det själv.

Den 30-åriga låtskrivaren, musikern och artisten jobbar i en kitschbutik och verkar ha lika mycket blommor, glitter och färg hemma i Stockholm. Så gör hon verkligheten lite vackrare – och det smittar faktiskt av sig på hennes musik.

”Come companion” heter hennes nysläppta knippe låtar, och visst känns den som en kompis som tar ens hand, hårt, när det verkligen behövs? Lyssna själv här nedan.

Francis känner du kanske igen från galan ”Hela Sverige skramlar”, då hon sjöng med Seinabo Sey och Amanda Bergman. Hon har även delat scen med First Aid Kit, Tove Lo och vännen Veronica Maggio och syns snart på P3 Guld-galan.

Med Maggio gjorde hon också duetten ”Space invades my mind”, som snurrade mycket i radio förra året. EP:n spelades in i ett gult 70-talskök i Flen, och under lyssningen här berättar kvinnan bakom allt som är värt att veta.

Hej Maja! Hur var ditt 2015? 

– Det var ett år av kontraster! Jag fick äntligen blomma ut min blomknopp men ibland kan det också göra lite ont i den växtvärksprocessen. Så året har varit fyllt av både magi och tårar … Jag kände att det var ett genombrott för mig både själsligt och musikaliskt att få släppa ”Last days of dancing”. Som att jag sått ett frö på nåt vis.

Vad var det största som hände, på ett karriärplan och ett privatare plan?

– Åh, det var nog att få åka till Indien och spela in min musikvideo! Det var magiskt på så många plan. Som att jag levde inuti min egen dröm. Och sen var det också ett av de bästa ögonblicken någonsin att få kliva ut på scenen på Way Out West och se att det var ett fullt rum med ögon som ville vara med i min värld och lyssna på mina låtar. Den känslan är obeskrivlig.

– Och, så fick jag några fina kvällar med rosa solnedgångar på stranden i Skälderviken med mina barndomsvänner detta året. Jag är så tacksam för det.

Hur lång tid tog det att få ihop denna EP, från första melodin eller raden? 

– Oj. Det har nog tagit två år åtminstone. Vägen har varit lite krokig men har också insett att jag inte kan ta genvägar. Då mår jag inte bra.

Vilka har varit inblandade i EP:n, förutom du själv? 

– Min fina och fantastiska vän Veronica Maggio, skäggiga geniet Petter Winnberg, magiska David Axelsson och de tre räddande musketörerna Simon Strömstedt, Noel Svahn och David Landolf.

Vilket är det viktigaste budskapet på EP:n?

– Att det är okej att ha ont ibland, man kommer alltid ut på andra sidan och tårarna torkar och blir till glitter på kinden.

Vad hoppas du att ”Come companion” ska ge lyssnaren? 

– Hopp och en känsla av att lyssnarna kan ta sig vart dom vill när dom lyssnar. Fantasin är verkligheten.

Maja Francis. Skivomslag till EP:n Come companion.

Vilken låt berör dig mest?

– ”Last days of dancing” kommer nog alltid att vara speciell för mig för att det var den första låten vi skrev ihop ute i skogen i Flen och jag kände dessutom att jag typ ”hittade” min röst när jag sjöng den. Dessutom handlar den om min konstanta växtvärk och påminner mig om att den går över och att inget är konstant.

Kan du pyssla bara med musik nu, eller har du annat jobb? 

– Jag jobbar ibland på ett underbart café på Östermalm i Stockholm, bland blomtapeter och låtsasugglor.

Är det ett mål att få göra bara musik? 

– Ja, det är ett mål att i alla fall kunna ägna sig åt en sak i taget, utan den konstanta stressen. Jag gillar verkligen att jobba på café eller i butik, gillar möten med människor och allt som kan hända som man inte har en aning om! Men jag har nu i många år gjort allting samtidigt, så det vore fint att stanna upp och ha fokus på bara en sak ett tag.

Vad tycker du att du tillför till svensk musik?

– Jag hoppas att jag kanske tillför färg. Glitter på asfalten på nåt vis.

Vad har du för planer 2016? Var kommer vi se dig? 

– Planerna är att gå in i en skrivbubbla och bli klar med ett album så småningom! P3 Guld på lördag är mitt första uppträde 2016, så där kan man se mig och mina pappersblommor om man vill.

Tror du det blir fler låtar från dig och Veronica Maggio? 

– Jag tror absolut att vi kommer skriva fler låtar ihop, bara för att vi inte kan låta bli. Men inte nån mer duett i nuläget.

Till sist: Vad är det viktigaste i livet just nu? 

– Havet i Skälderviken, discokulan i mitt tak på morgonen när solen lyser på den och att bada badkar med för mycket skum.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB