Startsida / Inlägg

Sia serverar snömos

av Markus Larsson
Skärmavbild 2016-01-28 kl. 11.58.36
Sia har klätt ut sig till golvlampa. Vi gillar den här bilden så mycket att vi kör den igen. Foto: AP

SiaRateSia
This is acting
RCA/Sony

POP Sia Kate Isobelle Furler skyr ibland uppmärksamheten så mycket att hon uppträder med ansiktet gömt bakom håret.
Hennes musik är antagligen mer känd än hennes person. De flesta borde åtminstone ha hört monsterhiten ”Chandelier”. Om det inte får en väckarklocka att börja ringa i huvudet – fundera på om ni har sett någon på röda mattan som liknar en golvlampa.
Hon har bland annat skrivit ”Diamonds” till Rihanna, ”Pretty hurts” till Beyoncé och sjunger så att gymlokalens hantlar slår frivolter på David Guettas ”Titanium”.
Det unika med Sia är att hon lyckats med att både ha en framgångsrik karriär som soloartist och låtskrivare åt andra. Hennes kollegor brukar mest nöja sig med att ha sina namn i parentesen under låttitlarna.
Sias sjunde studioalbum består av låtar som hon har skrivit med andra artister i åtanke, därav titeln. Det var meningen att albumets två första spår, ”Bird set free” och ”Alive”, skulle ha varit med på Adeles senaste skiva ”25” men de ratades i sista stund. Det går att förstå. Om Adele hade sjungit dem skulle det låta som en repris på debutalbumet ”19” och inte som något nytt.
Rihanna hoppade i sin tur över ”Cheap thrills” och ”Footprints” blev kvar efter en studiosession med Beyoncé. Det är över huvud taget lätt att begripa varför superstjärnorna inte köpte låtarna på ”This is acting”. Mycket känns som andra-  eller tredjesortering.
De största låtskrivarna letar ständigt efter nya grepp och detaljer som får den potentiella hitsingeln att stå ut i radion eller på Spotify. Ständig förändring och envis kreativitet är ett måste. Det börjar exempelvis bli allt svårare att höra vad som är en typisk produktion av Max Martin och Shellback.
För ögonblicket känns Sias 80-talsbombastiska powerlåtar lätt daterade i uppbyggnad och sound. Det har låtit exakt så här på reklamradion, och i vissa fall i Eurovision Song Contest, i flera år. Och på den här nivån är, säg, fyra år en evighet. Det mesta är som att titta på ett glas vatten.
Jämförelsen haltar, dessutom. Vatten är livsnödvändigt. Däremot går det alldeles utmärkt att klara sig utan ”This is acting”.

BÄSTA SPÅR: ”Space between”. Urstarka melodier och känslor i versaler.
VISSTE DU ATT… Sia är kusin med Peter Furler, en populär och kristen rockartist i Australien? Intresseklubben antecknar.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”Second to none” med Sam Dees. Inom soulmusiken finns det flera låtskrivare som sjunger sina demolåtar bäst själv. Dees är en av dem. Samlingens titel ljuger inte.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB