Startsida / Inlägg

Därför bojkottar vi Manowar i helgen

av Mattias Kling
Snart kommer sånt här vara allt som finns kvar när det kommer till färska bilder på Manowar – pissfult Photoshopgenererade bilder som får Pixars senaste animationer att framstå verklighetstrogna.
Snart kommer sånt här vara allt som finns kvar när det kommer till färska bilder på Manowar – pissfult Photoshopgenererade bilder som får Pixars senaste animationer att framstå verklighetstrogna.

Det har troligen inte gått något true metal-fan förbi att Sverige i helgen får besök av den sanna linjens korsriddare nummer ett, även kända som Manowar.

Att därför åka till Trollhättan och bevaka den första av dessa gig skulle därför vara en så kallad nobrainer. Bandet är stort, inflytelserikt, har ytterst lojala fans och en förmåga att ställa till med något slags rabalder närhelst de besöker Sverige – vilket så klart också resulterar i klickvänliga rubriker och många delningar på sociala medier. Kort sagt, allt sånt som ett modernt mediehus gärna biter sig fast vid.

Ändå kommer Aftonbladet inte att närvara vid någon av kvartettens spelningar.

Och förklaringen till detta kan sammanfattas i ett ord: Fotoförbud.

De läderklädda herrarna från New York har nämligen, likt under förra turnén, bestämt sig för att inte tillåta fotografering av deras konserter. Vilket också gör att själva idén att bevaka ett band faller för oss som fritt medium. Vi vill kunna erbjuda våra läsare såväl text och bild från det vi bevakar, att kunna sköta vår rapportering utan begränsningar bortom rimlighetens gräns och bestämma hur vår rapportering utformas. Och recensioner är på inget sätt undantaget från detta.

Den egentliga orsaken till detta handlingssätt – som Manowar tyvärr inte är ensamma om i branschen – är öppet för spekulation. Jag har emellertid under mina år som hårdrocksrecensent pratat med tillräckligt många personer som har arbetat med ensemblen, och tagit del av deras mer eller mindre historier om hur det går till bakom kulisserna, för att i alla fall drista mig till en gissning.

Flera personer som tidigare har handskats med gruppen vittnar alla, oberoende av varandra, om en extremt kontrollerad verksamhet där Joey DeMaio efter en konsert i Stockholm var mer intresserad av att studera Excelark över merchandiseförsäljningen direkt efter giget än att pusta ut och ta en dusch. En annan har vittnat om ett klassiskt möte på ett Söderhotell då det skulle förhandlas om combons eventuella medverkan som dragplåster på en välkänd festival, där basisten bland annat dök upp beväpnad med Powerpoint-statistik som påstods bevisa att Manowars fans i snitt dricker dubbelt så mycket öl under ett evenemang än gängse hårdrockare. En svindlande tanke, om något så klart. Som dessvärre faller på sin totala orimlighet, då det ju i grund och botten handlar om samma personer.

Anekdoter likt dessa duggar tätt runt bandet och fram träder bilden av en grupp som har tagit det här med ”blodigt allvar” – att de signerade ett skivkontrakt i just hemoglobinbläck på 1980-talet säger ju sitt – aningen för långt. Som har blivit en kontrollmaskin av mest krampaktiga slag.

Jag tror inte jag svamlar alltför mycket i det dunkla om jag därför härleder fotoförbudet till just detta närmast maniska kontrollbehov. Att Manowar helt enkelt själv anser sig ha rätt att på detaljnivå styra hur den framställs i medierna. Och bryr sig mindre om detta än att denna oresonlighet till syvende och sist drabbar främst deras egna fans. Och dem själva.

AB Metal Kings må kortsiktigt anse sig må bra av detta. Men om tillgången av material stryps åt då fler och fler medier, såväl tryckta som nätbaserade, väljer att göra som Aftonbladet så försvinner en plattform för intresserade att tillgodogöra sig information. Konserterna bevakas inte, recenseras ännu mer sällan och annat än hårt Photoshopförbättrade bilder likt den ovan är omöjliga att finna för den som önskar vila ögonen på Eric Adams breda bringa eller Karl Logans horisontperfekta lugg.

Det drabbar i första hand deras hängivna beundrare och nyfikna följare. Och på längre sikt bandet självt.

Och med en sådan inställning är det väldigt enkelt att bojkotta bandets Sverigebesök.

LÄS OCKSÅ:

”Musiken får stå i fokus hos Manowar”

”Manowars urspårning blir tragisk”

”Vi måste #prataomdet” Joey

”Nu är han from – som ett lamm”

”Manowar är ursinniga på Gävlefestival”

”Klumpiga trummor förstör konsertens tyngd”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB