Startsida / Inlägg

Entombed A.D. äter kött och dricker öl – det blir en video det

av Mattias Kling
Entombed A.D.
2016-upplagan av Entombed A. består av Victor Brandt (bas), Olle Dahlstedt (trummor), Lars-Göran ”LG” Petrov (sång) och Nico Elgstrand (gitarr). Saknas på bilden gör livegitarristen Guilherme Miranda.

Lyssna på det där introriffet. Låter det bekant? Ja? Som om du har det någonstans där i skivbacken? Kanske på någon halvkladdig vinyl som har överlevt sen dödsmetallens mest pionjärladdade dagar? Kanske under bokstaven C, till och med?

Ja, så här långt in i verksamheten kan en ju förlåta Entombed AD för att kika lite extra på sina kollegor och hitta inspiration lite här och var. För nog låter ”The winner has lost” en del som Carcass snit(t)siga amputationsstycke ”Corporal jigsore quandry”, hämtad från 1991 års ”Necroticism – Descanting the insalubrious”, vilket jag i det här fallet väljer att se som en schyst hyllning snarare än en gemen stöld. Speciellt då låten i sig är så känd och redan ingår i varje marginalintresserad death metal-fans blodomlopp sedan 25 år tillbaka.

Må så vara. Det är egentligen bara hårdrock filtrerad genom en raspig dödsstrut. Vilket inte märks på Nico Elgstrands tappande gitarrsolo, som är mer Jake E Lee eller Eddie Van Halen än Trey Azagthoth. Om vi säger så. I vilket fall, bra är det. Och på så sätt också ett lämpligt uppskjut inför kommande skivreleasen.

Entombed AD:s andra album under just det namnet – det elfte om diskografin sedan ”Left hand path” tillåts räknas in – släpps nämligen nu på fredag, den 26 februari. Det är en skiva som innehåller ett par riktiga ögonbrynshöjare, så räkna med att jag kommer återkomma till detta just där och just då.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt-
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB