Startsida / Inlägg

Melissa Horns texter svider ännu

av Joacim Forsén
melissahorn
Texterna svider ännu mer. Melissa Horn lyfter sina texter från nya plattan ”Jag går nu” på turnépremiären på Södra Teatern. Foto: Karin Lundin/Rockfoto.

RateMelissa Horn
Konsert på Södra Teatern, Stockholm
Längd: En timme och 50 minuter.
Publik: Utsålt.
Bäst: Moa Lignell-gästade ”Där går mitt liv” och ”Jag vet”, den låt där Melissas och parhästen Anders Petterssons fina samspel märks allra mest.
Sämst: Musikaliskt låter det ofta fantastiskt. Men förutom just Anders är det väl introvert i bandet bakom sångerskan. Sån här mörkt textad musik mår bra av ett leende ibland, inte bara Melissas.

Det är första dagen på jobbet efter en ett och ett halvt år lång semester, säger Melissa Horn.
Men premiärnerverna är det nog mest sångerskan själv som märker.
När alla bitarna faller på plats kan den här turnén bli lika stor som den är lång.

Ett bevis på att en har lyckats som artist är evighetslånga turnéer. Ett annat är att spelningarna inte bara äger rum, utan på rätt ställen.
Melissa Horn kan checka av båda.
Inte bara är vårens, mestadels utsålda, konsertschema så långt att du hinner få kramp i tummen innan du scrollat till finalen. Lokalerna är också helt perfekta, med en tio (10!) kvällar lång svit på Stockholms kanske allra vackraste lokalsmycke för musik som imponerande inledning. Det är också med Södra Teaterns unika aura i ryggen som Melissa Horn sätter tonen direkt. Med små gester, vackert finkalibrerade musiker och sin säreget sköra sång.
Det som gjorde att Melissa tog ett steg framåt med sitt senaste album var att texterna grävde djupare. Hon blev personligare. Inte på det där klyschigt medietränade ”personligt men inte privat”-sättet utan på ett sätt som faktiskt kändes på riktigt. Live kommer förstås de avklädda sångerna om uppbrott ännu närmare. Grubblandet om förhållanden som brukade vara ditt eget men som nu är någon annans svider ännu värre. Och seperationspsalmen ”Jag gör aldrig om det här”, Melissas starkaste och mest utlämnande text, blir till en andaktig predikan som lämnar djupa spår i kväll.
Men inte bara det. Nu kommer också humorn fram och rätar upp en del av de nya låtarna, som att hon förvandlar den dystra ”En helt vanlig dag” till en klackspark. Melissas charmiga självdistans lyfter hela kvällen.

Alla låtarna: 1. ”Jag har gjort det igen” 2. ”Du går nu” 3. ”De två årstiderna” 4. ”Lät du henne komma närmre” 5. ”Jag kan inte skilja på” 6. ”Livet ropade” 7. ”Hur ska det gå?” 8. ”Jag vet” 9. ”Som jag hade dig förut” 10. ”En famn för mig” 11. ”Efter jul” 12. ”Säg att du behöver mig” 13. ”En helt vanlig dag” 14. ”I mörkret långt ifrån varann” 15. ”Där går mitt liv” 16. ”Jag saknar dig mindre och mindre” 17. ”Jag har inte gett upp oss än” 18. ”Om du vill vara med mig” 19. Jag gör aldrig om det här” Extranummer: 20. ”Vår sista dans” 21. ”Falla fritt”
Här kan ni se Melissa Horn: Stockholm (Södra Teatern) 4-7/2, 10-14/2, Göteborg (Stora Teatern) 10-13/3, Karlstad (Nöjesfabriken) 18/3, Karlskrona (Konserthusteatern) 19/3, Örebro (Conventum) 30/3, Växjö (Växjö Konserthus) 31/3, Vara (Vara Konserthus) 2/4, Gävle (Gävle Konserthus) 3/4, Bollnäs (Bollnäs Kulturhus) 7/4, Västerås (Västerås Konserthus) 8/4, Linköping (Konsert & Kongress) 9/4, Uppsala (UKK) 10/4, Malmö (Malmö Live) 13-15/4, Falun (Magasinet) 20/4, Östersund (OSD) 21/4, Luleå (Kulturens Hus) 22/4, Skellefteå (Nordanåteatern) 23/4, Umeå (Idunteatern) 24/4, Norrköping (Flygeln) 28/4, Kalmar (Kalmarsalen) 29/4.

LÄS MER: SÅ BRA VAR SEINABO SEYS TURNÈPREMIÄR

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB