Startsida / Inlägg

At The Gates håller hela vägen

av Mattias Kling
Tompa Lindberg öppnar upp famnen till hemmapubliken. Foto: Walti Höstil/Rockfoto
Tompa Lindberg öppnar upp famnen till hemmapubliken. Foto: Walti Hösli/Rockfoto

RateAt The Gates
Metaltown Indoors, Göteborg.
Längd: Cirka 70 minuter. Publik: Runt 900. Bäst: Explosionen i ”Blinded by fear” är svår att gira förbi. Sämst: Något från ”Terminal spirit disease” hade ju inte skämts för sig.

GÖTEBORG. Från ”go” till ”go’ natt” är det svensk dödsthrash av ädlaste märke.

Laddad med melodier, tempo, tanke och axelstyrka.

Metaltowns stadsreträtt hade kanske hade kunnat ha namnstarkare dragplåster, men svårligen bättre.

Historien om kollapsen ute på Göteborgs Galopp har berättats och ältats, så när Metaltown nu återvänder in till innerstan är det på många sätt som en nystart. En mindre påkostad och prominent lineup, ett mer avslappnat arrangemang och en stadsnärhet som gör att motståndet är det minsta.

Så nog för ett svenskspäckat program med Bombus, Tribulation, Pain och Katatonia – för att nämna några – tanken att avsluta reträtten med hemmaplanssäkra At The Gates känns på många sätt rimlig och naturlig.

Inte minst för att kvintetten en gång i tiden var delansvariga för att sätta ”metal” i Metaltown – och lika mycket för att den gör precis vad den gör. Och gör precis det. Och därmed precis rätt.

För At The Gates dödsgrundade thrash är inte bara en tanke, utan även en programförklaring. En aggressivt melodisäker konsekvens av lite för många Slayer-vinyler i hyllan och vision om att ta just den intensiteten till hemmaplan.

Och även om gruppen på många sätt har en kvarnsten som hänger runt halsen, den väldigt inflytelserika och numera nästan 21 år gamla ”Slaughter of the soul”, så visar ensemblen att det finns nutidskontakt och relevans i samtiden genom att stoppa gott- och blandatpåsen med en rejäl näve stycken från comebackalbumet ”At war with reality”.

Konsekvensen är stor. Den röda linje som går mellan ovan nämnda album är tydlig då ”Death and the labyrinth” kopplar i ”Cold” eller då signaturmelodin ”Blinded by fear” följs upp av ”The night eternal” som mer temposansat avrundningsnummer.

Det håller från ”go” till ”go’ natt”. Även om det hade kunnat tas ett bredare tag runt karriären och diskografin.

LÅTLISTAN 1. At war with reality 2. Suicide nation 3. Slaughter of the soul 4. The circular ruins 5. Unto others 6. World of lies 7. Heroes and tombs 8. Death and the labyrinth 9. Cold 10. Under a serpent sun 11. Order from chaos 12. Eater of gods 13. Nausea 14. The book of sand (The abomination) 15. Need 16. Blinded by fear 17. The night eternal

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB