Startsida / Inlägg

Steenkakan: A-ha

av Håkan Steen

a-haRateA-ha
Time and again: the ultimate A-ha
Rhino/Warner

POP A-ha finns fortfarande när andan faller på, släppte ett album så sent som i fjol och är just nu ute på arenaturné i Europa.
Skivorna har varierat i kvalitet sedan glansåren på 80-talet och bautahiten ”Take on me” skymmer delvis sikten, men det går att sålla fram bra grejer ur snudd på alla plattor. Nästan uteslutande är det de minst hitflirtiga och mest melankoliska låtarna som lämnar djupast spår. Ofta känns det som att Oslo-trion skulle vilja gå ännu längre ner i det nordiskt blå.
En välvald samling torde således vara det optimala sättet att avnjuta Morten Harket & Co. En samling som ett skivbolag vill ge ut är inte riktigt den skivan, hitsen måste ju med. Men bland de 19 spår som bjuds här finns ändå en hel del av det vemodiga A-ha som jag inte kan låta bli att gilla, som ”I’ve been losing you”, ”Manhattan skyline”, ”Summer moved on” och ”Lifelines”.
Dessutom ingår en hel skiva med remixer. När Kygo tar sig an ”Take on me” blir det lika delar tropisk house och Gyllene Tider-reggae som eventuellt är kul, knappast bra. Men Black Dogs remix av ”Minor earth major sky” adderar en råhet det här bandet gärna hade fått närma sig oftare.
BÄSTA SPÅR: ”I’ve been losing you”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB