Startsida / Inlägg

Stefani är bäst när hon skalar av

av Håkan Steen
gwen stefani
Se inte så sur ut, Gwen. Tre plus betyder ju ”bra”. Foto: Jamie Nelson

gwen stefaniRateGwen Stefani
This is what the truth feels like
Interscope/Universal

POP Det har inte varit så lätt att vara Gwen Stefani de senaste åren. Ingen som lyssnar på ”This is what the truth feels like”, hennes tredje soloalbum, torde tvivla på att skilsmässan från Bush-sångaren Gavin Rossdale i fjol har satt sina spår.
Dessutom tog det både tid och möda att få ut den här skivan. Stefani spelade in låtar som inte kändes rätt, kasserade dem, började om, drabbades av skrivkramp.
Kanske inte att undra på. Alla som har gått igenom något slags personlig kris vet att självtvivlet lätt kommer smygande.
Och någonstans känns det som att det även präglar den skiva som det här faktiskt blev.
Gwen Stefani lärde vi först känna som dynamisk, energisk frontfigur i No Doubt, det kaliforniska bandet som mitt i ett 90-tal präglat av grunge och britpop hittade en egen, mer kommersiell twist på gammal skapop och new wave. Jag intervjuade henne strax innan genombrottsalbumet ”Tragic kingdom” exploderade, när No Doubt spelade förband till Neil Young (av alla) i Stockholm, och mötte en både cool och ödmjuk artist som verkade ha en väldigt klar idé om vad hon ville göra och vara.
Som soloartist på 00-talet blev hon ännu större. Hon var hur knäckade som helst med Eve i ”Let me blow ya mind”, och att ”Hollaback girl” blev en så tung hit berodde nog till väldigt stor del på hur Stefani levererade den.
Samtidigt har det ofta lurat någon liten känsla av att Stefani kanske inte längre är riktigt lika säker på vad hon vill vara, att hon känner efter vart hitvinden blåser.
”This is what the truth feels like” är ännu ett proffsjobb från den moderna hitfabriken. Bland låtskrivare och producenter märks norska Stargate och inte minst glödheta Mattman & Robin, värmlänningarna Mattias Larsson och Robin Fredriksson, som har med hela tre låtar.
Albumet har alla ingredienser som en popskiva ska ha 2016, en välavvägd mix av ballader och uptempo, klassiskt skuren pop och mer urbana moment.
Men det blir också en del av svagheten. Stefani är ofta alldeles lysande i albumets softare och rakare låtar, där känns verkligen det hon sjunger om. Men när hon ska pressa in sina känslor i de mest samtida hitformlerna berör hon inte alls på samma sätt.
Den här skivan kommer säkert att generera några stadiga hits men som album hade ”This is what the truth feels like” nog mått bättre av en lite enklare och mer avskalad paketering.

BÄSTA SPÅR: ”Make me like you”. Andra singeln från albumet och en av Mattman & Robin-låtarna. Strålande dansa med tårar i ögonen-pop.
VISSTE DU ATT… Mattman & Robin även har skrivit och producerat för bland andra Taylor Swift, Tove Lo, Carly Rae Jepsen och Molly Sandén.
LYSSNA OCKSÅ PÅ… No Doubts ”Tragic kingdom”, första Gwen Stefani-albumet ”Love. Angel. Music. Baby” och fjolårsdebuten med Fetty Wap, som gästar på låten ”Asking 4 it”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB