Startsida / Inlägg

Unik intensitet, Silvana Imam

av Markus Larsson
Skärmavbild 2016-03-24 kl. 16.46.38
Smälter inte in i betongen. Silvana Imam låter som ingen annan. Foto: Jonas Eng

Skärmavbild 2016-03-24 kl. 17.53.53Rate Silvana Imam
Naturkraft
Refune

HIPHOP Det händer inte ofta.
Men här befinner man sig som lyssnare i ett ingenmansland. Här slutar allmän väg. Det är outforskad mark. GPS-funktionen på din smartphone har ingen täckning.
Många artister säger att de går sin egen väg och inte följer några andra regler än de som finns i deras egna huvuden. Ytterst få lyckas översätta det till musik. Men just nu låter ingen annan svensk artist som Silvana Imam.
Låtarna på ”Naturkraft” är inga klickbeten. De försöker inte bli hits genom att bjuda publikens öron på igenkänning, rosor och choklad. Publiken måste snarare klippa sig fram igenom flera lager av elektronisk taggtråd för att nå fram till refränger och melodier som borde ligga topp tio på Spotify. Det låter som om avslitna högspänningsledningar ligger och sprakar på marken i ett kallt regn. Attityden är mer ”Yeezus” med Kanye West än Redline Recordings. Normer existerar bara för att brytas.
Silvana Imam växte upp i Jakobsberg utanför Stockholm. Mamman kommer från Litauen och pappan är från Syrien. Politik och socialism var en del av vardagen. Imam hann inte ens fylla tio innan hon upptäckte hiphop genom Fugees och Xzibit. Allt det finns här. Men tankarna går hela tiden till en av hennes andra förebilder – Eminem.
Marshall Mathers var skoningslös när han slog igenom. Han rappade om det som andra knappt vågade fantisera om. Men hans riktiga naturkraft är svårare att sätta fingret på. Eminem gav mod, självförtroende och revanschlust åt förlorare. Mobbade och utstötta kunde spegla sig i hans texter. Vilket kan vara en förklaring till att även de som utsattes för Eminems fulaste och mest tveksamma påhopp, homosexuella och kvinnor, fortfarande kan lyssna på honom med respekt.
Silvana Imam har ofta ett liknande gränslöst och personligt tilltal. Det finns inte ett onödigt ord. Genom att rappa om sig själv, sina erfarenheter, sin familj och sitt utanförskap med blixtrande intensitet och stolthet får hon lyssnaren att hålla huvudet högt. Poängen blev tydlig när hon pratade om låten ”Imam Cobain” i musiktidningen Sonic:
”Visst, det är min text som är jättebra och rolig. Men det är du som är fantastisk! Du ska känna dig okej när du går till skolan och håller din flickvän i handen, när du råkar ut för män som tafsar.”

BÄSTA SPÅR: ”Varma gator”. Men det är helheten som är imponerande, albumet, inte enskilda låtar.
VISSTE DU ATT… Silvana nyligen gick en Grammis för ”Årets artist”? Äh, kollar bara.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”Yeezus” med Kanye West. Det går säkert att diskutera länge om vilket som är hans bästa album, men musiken på ”Yeezus” borde döda debatten redan i första låten.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB