Startsida / Inlägg

Bisarrt coverband hjälper oss minnas Pete Steele

av Mattias Kling
Peter Steele, 4/1 1962–14/4 2010. Borta men långt ifrån bortglömd.
Peter Steele, 4/1 1962–14/4 2010. Borta men långt ifrån bortglömd.

Exakt hur mycket tråkigare och färglösare världen har blivit exakt på grund av Pete Steeles för tidiga bortgång är naturligtvis svårvärderat.

Men klart är i alla fall är i alla fall att den reslige Brooklynsonen – kanske lika känd för sin väldigt hudnära bildserie i Playgirl som barytonröstad frontfigur i Type O Negative och Carnivore – har lämnat ett hål i den hårda musikvärlden som ingen direkt kan fylla. Vare sig rent fystiskt eller ikoniskt.

I torsdags var det sex år sedan Petrus Thomas Ratajczyk, som han var döpt till, gick bort på grund av en aortaaneyrysm, ett åderbråck på kroppspulsådern, och tog sitt livsverk via ”Bloody kisses”, ”October rust” och ”World coming down” med sig i graven. Likväl som den nya Type O Negative-musik som han jobbade på våren 2010.

När en sådan ikonisk personlighet som Pete Steele lämnar världen i allmänhet och rockvärlden i synnerhet ger det självklart upphov till diverse lovsånger och hyllningar. Några som har tagit detta lovsjungande ett steg längre är holländska StereoType O Negative, som har gjort vågor på nätet med sina coverversioner på bland andra Wham! och U2 – likt om dessa hade spelats av just Steeles mest kända band. Och som naturligtvis bildsätter dessa i passande mörkgröna och svarta färgscheman.

Vad hyllningspersonen himself hade tyckt? Med tanke på den Stålhårdes ofta självironiska humor och sinne för det makabert underhållande är jag övertygad att han hade uppskattat detta tribut. Lika mycket som att hans livsverk fortsätter leva kvar och generera efterföljare i en värld där inget tycks beständigt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB