Startsida / Inlägg

Premiär: Amanda Mair tillbaka med ”Wednesday”

av Rebecka Ljung
Amanda Mair. Foto: Pressbild.
Amanda Mair. Foto: Pressbild.

Den finstämda poplåten ”House” satte sig på mångas hjärnor 2008. Kanske framför allt den där klara, vackra sångrösten som tillhör Amanda Mair – då 16 år ung, nu 21.
Fyra år efter sitt självdöpta debutalbum återvänder svenskan med ”Wednesday” – som får premiär här. Låten ingår på en kommande EP och skrevs av Mair ihop med Simon Hagström Rennerstedt, som bland annat har producerat Adna.
En drömsk pianopopballad för lugn fredagsstämning var det här. Amanda Mair berättar också vad låten handlar om – och vad som fick henne att till slut kolla upp den där Kate Bush

Hej Amanda! Vad handlar ”Wednesday” om för dig?

– ”Wednesday” är som flera olika sinnesstämningar, där du färdas mellan olika tider. En tidslinje som visar sig bara vara en punkt. Det är som att ingenting har en smak och det du rör vid känns inte, men allt gör ont. Ändå försöker du få exakt samma sak att smaka och det du rör vid att kännas. Du vill fly men samtidigt har du aldrig varit så trygg.

Vad vill du tillföra i Musiksverige nu? … eller siktar du längre bort?

– Självklart siktar jag högre än så! Men Sverige är precis lika viktigt som vilket annat land som helst. Jag vill tillföra min musik. Jag vill med hjälp av mitt verktyg, som råkar vara min röst, nå ut till människor med mina berättelser.

Vad har du haft för dig de senaste fyra åren?

– Samtidigt som fyra år känns som en evighet, så känns dessa fyra år helt självklara. Som att jag undermedvetet planerade att 2016 skulle bli det året jag släpper nytt material igen. Visst att det kan ha gått en tid sen jag var ”aktuell”, men i mitt huvud har tiden sedan min debut, för mig varit mer aktuell än någonsin. Så om någon där ute undrar vart jag har varit eller varför jag ”väntat så länge”, jag har varit överallt inom mig själv och är mer än redo att berätta mina berättelser. Som jag äntligen har kunnat skriva ner i form av musik!

Känner du idag att du var i en bra ålder för debut när du började släppa musik? Eller lite ung?

– Nej, för ung var jag inte. Redo är man väl ändå aldrig här i livet. Men visst var jag yngre än vad jag är idag. Jag hoppas helt enkelt att det är rätt tid för folk att ta emot min musik.

Vem är din största musikaliska förebild?

– Det kanske låter märkligt, men jag har aldrig haft en tydlig musikalisk förebild. Jag tror att all den musik jag har lyssnat på sen jag var liten har format mig som artist.

Vilken annan artist berör dig mest?

– Ja, tro det eller ej så har Kate Bush haft stort inflytande på mig de senaste månaderna. Det är ju väldigt komiskt i och med jämförelsen mellan mig och Kate Bush som nästan all media drog förut. Men det var ni som öppnade mina ögon för henne. Så för er som undrar: I julas lyssnade jag för första gången på Kate Bush!

Tror du att du kan lära dig nåt där, att använda när du själv uppträder?

– För mig handlar musik om känslor. Det är det musik grundar sig i. Kate Bush har den magiska förmågan att plantera något i en. Det vill jag kunna.

Vad ser du mest fram emot i år?

– Att få komma ut och spela för er! Att äntligen få ge er det jag har suttit och gömt på.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB