Startsida / Inlägg

Premiär: ”Cola Boyys” av tuggummi-slitna Magic Potion

av Rebecka Ljung
Svenska, snart albumdebuterande bandet Magic Potion. Foto: Klara Ferm.
Svenska, snart albumdebuterande bandet Magic Potion. Foto: Klara Ferm.

Lite under ytan men ändå där amerikansk, brittisk och allmänt hipp musikmedia rotar hittas det färska svenska bandet Magic Potion. Debutsingeln ”Deep web” kom för ett år sedan, och sent i maj landar den första fullängdaren ”Pink gum”.
Här pratar kvartetten kul om sitt band, sin kommande skiva, slitna käkar efter rosa tuggummi – och den här och nu premiärade singeln ”Cola boyys”.

Hej Magic Potion! Vem/vilka mejlar jag med?
– Hej Aftonbladet! Magic Potion är Druvan, Gugge, Bysse och Haren från Stockholm (ursprungligen från Falun, Karlskrona, Sundsvall respektive Jönköping).

Vems spott ser vi på ”Pink gum”-framsidan?
– Omöjligt att säga. Vi ägnade ett helt dygn åt att tugga obskyra amerikanska tuggummin och fotografera. Sen stapplade vi hem i natten med våra trötta käkar. Method acting. Performance art.

Varför bestämde ni er för det motivet?
– Namnet Pink Gum™ kom först, som en slags symbol för hur vi tycker skivan låter. Sen har vi, historiskt och i perioder, snöat in på antiestetik varför motivet föll sig naturligt. Det är lustigt, och på samma gång olustigt, att titta på det.

Ser ni nån parallell mellan ett rosa tuggummi och ert sound?
– Det kan nog finnas en klibbig och lite seg dimension i vår musik, som för tankarna till tuggummi. Det är inte särskilt storslaget, oftare kompakt men också instabilt. Sen tror vi att vi har en spontanitet i vår musik som skulle kunna liknas vid ett utspottat tuggummi.

Hur skulle ni beskriva Magic Potions sound?
– Oj, svår fråga. Andra har dragit referenser till både 60-, 70- och 90-talen. Själva skulle vi nog säga att vi  spelar rätt enkel, och aningen skev, popmusik.

Hur kom låten ”Cola boyys” till?
– Det var precis efter att vi blivit färdiga med inspelningen av vår EP förra våren och vi skulle börja repa igen. Vi var rätt ofokuserade och bröt ut i spontan punk-improvisation gång på gång. Vi spelade in lite av det på en mobil och började bygga ”Cola boyys” därifrån.

Vem i bandet skriver text? Vad handlar låten om för dig?
– Det kan vara farlig mark det där, att ge en specifik mening till en låttext. Med det sagt är låten för mig en känsla, mer än att den har en direkt handling, på temat “Vad hände med alla kidz från när en var liten?”, säger Gustaf.

PR-teamet säger ”ett av Sveriges mest spännande nya band”. Håller ni med?
– Vi vet inte om vi är det mest spännande bandet. Vi är dock en del av en väldigt spännande “scen” med våra vänband; Boys, Holy, Bromma Disco med flera. Norra Europas mest spännande gäng.

Hur känner ni er inför debutalbumsläppet?
– Vi är superpeppade! Kommer att bli en megareleasefest på Debaser Strand i Stockholm 27/5, då vi också får sällskap av grymma Boys och Angelic Milk som tar färjan från Ryssland, fräcka dj:s plus tuggummin i överflöd.

Varför spelade ni in på rullbandare i dessa moderna tider?
– För att det minskar valmöjligheterna och förenklar processen. Vi har sju kanaler på bandaren att fylla och sen är det stopp. No hassle. Sen finns det en magi i att inte behöva stirra in i en datorskärm vid inspelning. Vi har gjort någon sorts omvänd inspelningshistorisk resa där.

Ni släpper på kassett också. Vad är magin med kassett?
– All musik på band har nog en liten magi i det att musiken rent fysiskt är liksom magnetiskt fastklistrad på bandet. Sen är det ju ett jäkligt gulligt, smidigt och stapelbart format som som man blir glad av att titta på.

Vilken är bandets mäktigaste stund hittills?
– Det är nog spelningarna vi gjorde i London förra året. Det var skitkul att komma till ställen vi hört talas om sen tidigare, som The Waiting Room och The Old Blue Last. Stort plus att det var fullt med peppade folk och dessutom en och annan moshpit!

Vad siktar ni mot?
– ”
Sveriges mästerkock”. Haren gör en ljuvlig guacamole. I övrigt njuter vi mest bara just nu av att få harva lite i repan.

Till sist: Berätta något som vi inte visste om er. Helst en hemlis.
– Bysse anordnar bingokvällar och den årliga schackturneringen Gideon Ståhlberg Memorial. Det finns också en massa hemliga easter eggz på skivan, exempelvis: Ett par snäpps nedpitchning av ”Cola boyys” ger en fantastisk sludge metal-hit.

 

En extra titt på det där tuggummit:

Motivet på Magic Potions kommande album ”Pink gum”.
Motivet på Magic Potions kommande album ”Pink gum”.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB