Startsida / Inlägg

Spellista & snack: Hanna Järver om nytt, rutiner & Örebro

av Rebecka Ljung
Hanna Järver. Foto: Skivomslag.
Hanna Järver. Foto: Skivomslag.

Hanna Järver har sjungit för oss om ”Anekdoter” och ”Samma gamla himmel”. Nyligen tolkade hon också indieklassikern ”Koka kola veins” av The Tough Alliance. Ett av den unga svenska artistens fans är Jonathan Johansson. Även Nöjesbladets Joacim Forsén diggar öppet.

I slutet av april landar hennes första EP ”Närke”. Här berättar Hanna Järver om senaste låten ”Alabamatröjan”, rädslan för säkra rutiner och om hur hemorten Örebro har både färgat och döpt EP:n. Lyssna och läs!

Hej Hanna! Hur rullar allt?
– Tack, bra! Det är rätt mycket, men det är också jävligt kul när det händer saker.

Hur ofta har du på dig den där Alabamatröjan?

– Ganska ofta, men mest hemma. Jag gillar att gå runt i stora sköna tröjor och hoodies och får perioder när jag fäster mig vid en tröja och har den typ varje dag. Hade en Barcelona-tröja också, men som jag tappade bort på en Grimes-konsert. Hoppas det var hon som tog den. Hehe …

Hur kom Alabamatröjan till dig? Vad betyder den?

– Det är min killes tröja. Han köpte den på nån second hand nånstans, och jag var snabb att lägga beslag på den. I låten använder jag den för att beskriva något en gör varje dag. Nånting som är bekvämt och enkelt.

– Låten handlar om tristess och att bara köra på med livet och göra saker på rutin. Det är så himla viktigt att ifrågasätta varför en göra saker hela tiden. Jag hatar när jag kommer på att jag gör saker för att ”jag borde”, för att undvika konflikter, eller för att det är bekvämt.

 

Var hämtar du inspiration?

– Jag har alltid inspirerats mycket av mina vänner som också gör musik. Det är så spännande att få följa varandras resor och peppa varandra. Jag har också väldigt uppmuntrande föräldrar, och syskon, som har gått på typ alla mina spelningar och lyssnat på alla demos, sedan de lät skit. Den största inspirationen, eller motivationen, är att lyssna på riktigt bra musik. Inget slår det.

Hur mycket Närke är det på EP:n egentligen?

– EP:n handlar egentligen mest om en personlig resa jag gjort. Men det är mycket referenser till platser i framför allt Örebro. Jag har skrivit mycket om min senare tonårstid innan jag flyttade, och om hur det är att komma tillbaka nu. Två av låtarna har jag skrivit efter att jag varit och hälsat på vid jul och varit på hemvändarfest på Satin – en nattklubb i Örebro.

Hur känner du för hembygden nu?

– Det är rätt blandade känslor. Jag tycker om att åka till Närke och hänga med vänner, och det finns väldigt fina platser, men jag blir så himla nostalgisk varje gång, och börjar gå in i mig själv och mitt förflutna. Så det räcker att vara där några dagar.

Tror du att du kommer flytta tillbaka?

– Jag vet ju inte hur jag känner om typ 20 – 30 år. Men just nu har jag svårt att se det. Det var en fin stad att växa upp i, men när jag var 18 och flyttade därifrån blev det en tydlig ny era i livet. Örebro är för mig en massa minnen och det känns fint om det kan få fortsätta vara så.

Känner du dig som en stockholmare nu?

– Nej, det kan jag inte påstå. Men jag trivs asbra med att bo här. Jag gillar storstad och att känna mig liten i stort sammanhang.

Till sist, då: Var ser vi dig i år?

– Umeå Open nästa vecka och på Peace & Love! Förmodligen på fler festivaler i sommar.

 

SPELLISTA: Hanna Järvers Närke

1. ”Sorti” – Parker Lewis
Asfin låt, och platta! Parker Lewis kommer från Örebro och det hörs när han sjunger. Det är härligt tycker jag.

2. ”Ammunition” – Tangerin  
Ett gäng kompisar till mig från Kumla, Hallsberg och Örebro, som släpper ny musik med jämna mellanrum. Det ä härliga popdängor mä skitbra texter. Denna är min favvo.

3. ”Om jag finge bo på Västra Stå” – Thom Höglund
Thom är en av medlemmarna i Tangerin och den här låten skrev han till ÖSK:s (Örebros fotbollslag) klack!

4. Hey Winner – Lolita Pop
Ett Örebrobaserat rockband som höll på 1979-1992. Jag hittade dem först när jag skulle göra denna spellistan och tycker det låter najs.

5. Life will kill you – IIDA
Ida gick i min brors klass, och vi har sjungit tillsammans någon gång tror jag! Skitfin röst och låt.

6. Treasure – LÈON
Agrin som har producerat den här låten gick i klassen över mig på gymnasiet, och vi har en del gemensamma vänner.

7.  ”Blow my fuses” – Lambretta
Lambretta var inte Örebrobaserade, men de spelade in en av sina musikvideor (Absolutely nothing) mitt i Örebro. Gillar denna låten mer dock!

8.  ”Countermeasure Man” – AGNT
Rockband, också vänner te mig, från Kumla och Hallsberg.

9. ”Sonar” – Avion Vane
Ett Örebro-band som la ner för 3 år sen och som släppte ett superfint album typ samtidigt. Är med och körar lite på denna faktiskt.

10. ”Öppna ditt fönster” – Ulla Billquist
En av Sveriges stora sångerskor på 40-talet, Örebrobaserad!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB