Startsida / Inlägg

Fantastisk blandning med Wadling

av Håkan Steen
freddie wadling rival
”Känn ingen sorg för mig… Sverige”. Det finns bara en Freddie Wadling. Foto: Björn Bergenheim/Rockfoto

RateFreddie Wadling
Turnépremiär: Rival, Stockholm. Publik: 660. Längd: 80 minuter. Bäst: ”Det är inte nog” och ”I’m deranged”. Sämst: Lysande covers men hade gärna hört mer från den egna katalogen.

Det kräver sin artist att få ett set med låtar av både Owe Thörnqvist och Frank Zappa att kännas helt naturligt.
Det kräver nog sin Freddie Wadling.

Freddie Wadling kan verkligen sjunga allting. Så fort han tar en låt i sin mun är den hans, sådana kvaliteter finns i den där helt unika rösten.
64-åringen har under sina fem decennier på scenerna sjungit punk, visor, jazz, skillingtryck och James Bond-låtar. Redan 1993 gjorde han och Fläskkvartetten låten ”Walk” med Stina Nordenstam och på nya albumet ”Efter regnet” plockar Wadling upp tråden, med flera specialskrivna Nordenstam-låtar. Men också tolkningar av både en Towa Carson-schlager och Velvet Undergrounds ”Sunday morning”.
På samma sätt som producenten och cellisten Sebastian Öberg får den sortens kontraster att fungera ihop på skivan, ofta genom att varsamt skala ned låtarna till kärnan, lyckas han och bandet spinna röd tråd genom ett ännu spretigare set på scen.
Där Wadling sitter ihopkrupen med sin textpärm kan han mellan låtarna nästan ge intryck av vilja få giget överstökat, särskilt som en ond fot plågar honom. Men så fort han sjunger är närvaron total, även i en lite innantilläst ”Känn ingen sorg”.
Allra roligast har göteborgaren när han får gå loss i gamla personliga favoriter. Här får vi inte bara en utan två låtar av obskyra 60-talspsykedelikerna The United States Of America. Dessutom David Bowies mörka 90-talspärla ”I’m deranged”, med febrigt blås av Håkan Hellström-bekante saxofonisten Björn Almgren.
Men det är främst den fantastiska blandningen, och Wadlings förstrött fyndiga och lite galghumoristiska sätt att hålla ihop den, som gör det här till en fin kväll.

Alla låtarna: 1. Ensam på havet 2. Här slutar kartan 3. När min vän (Owe Thörnqvist) 4. Alla faller 5. Bön om våren 6. The american metaphysical circus (The United States Of America) 7. I won’t leave my wooden wife for you, sugar (The United States Of America) 8. I’m deranged (David Bowie) 9. Söndag morgon (Velvet Underground) 10. Cloud song 11. Alla har glömt (Towa Carson) 12. Känn ingen sorg (Håkan Hellström) 13. Nu lyfter vi från marken 14. Det är inte nog 15. Papperssol (Traffic) Extranummer: 16. Let’s make the water turn black (Frank Zappa) 17. You can’t kill the boogeyman (Cortex) 18. Walk (Fläskkvartetten)

Här kan ni se Freddie Wadling: Göteborg 3/4, Malmö 8/4

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB