Startsida / Inlägg

Spellistan: Svartkrut, kalkoner och Dolly Style möter Killswitch Engage

av Mattias Kling
Bara i Japan, barn. Bara i Japan.
Babymetal. Bara i Japan, barn. Bara i Japan.

När vårkänslorna börjar spritta i kropp och knopp krävs det ju lämplig musik därtill.
Vad passar då bättre än helvetespiskande svartmetall, emotionellt dunderladdad mysprog, japansk geishametal eller stadig rawk från ”The bluegrass state”?
Inte mycket, om du frågar oss på Musikbloggen.
Här är tio färskingar som passar alla temperament – från lyckligt förälskad och (o)heligt förbannad till försiktigt melankolisk.

”WHERE SHADOWS FOREVER REIGN”
Dark Funeral
Efter närmare sex år i albumträda är mörkermännen tillbaka med en ny laddning svartkrut. Titelspåret från junisläppet är också väldigt talande för vad vi har att vänta oss.

”SOUL MACHINE”
Black Stone Cherry
Sak ni kanske inte visste: Kentucky har det högsta antalet kalkoner och rådjur per capita av alla delstater i USA. Sak ni redan visste: Härifrån kommer också ett av landets stoltaste rockgäng i den traditionella skolan.

”COME WHAT MAY”
Port Noir
I en dålig värld skulle det vara omöjligt att så här sömlöst föra ihop Khomas emotionella explosioner med Tools tekniska briljans. I en bättre värld har vi Port Noir, som på färska andraalbumet är starkare än någonsin.

”PROTECTION”
Face To Face
Mot supersmittsam poppunk likt denna finns inget RFSU-godkänt skydd.

”OLD HEART FALLS”
Katatonia
Den där refrängen borde ha egna koordinater vilken kartapp en än önskar använda.

”NAILED TO THE GRAVE”
Interment
Att tänka utanför boxen i ett så pass fyrkantigt uttryck som äktsvensk gammeldöds är väldigt irrelevant. Avesta-gänget visar vad som räcker: skruva upp HM2-pedalerna till överstyrt maximum, offra en get till ”Like an everflowing stream” och mosa näsan på de som har cojones att stå kvar och lyssna.

”KARATE”
Babymetal
Den här blandningen av Dolly Style och Killswitch Engage är förvisso lika autentisk som trumljudet på Alice Coopers ”Constrictor”. Låt scenpoliserna gnälla i sina forum – att hänga med in i Su-metals, Yuimetals och Moametals dockhus är galet underhållande i sisådär fyra minuter.

”CRAFT OF THE NIHILIST”
Nazghor
Att Necrophobics Anders Strokirk gästar på just detta spår torde ge en god ledtråd om i vilka mörka vatten Uppsala-truppen trålar.

”RELENTLESS”
Walls Of Jericho
De som påstår att föräldraskap gör en människa lugnare och mer avslappnad har nog inte lyssnat tillräckligt noga på Candace Puopolo. På skivcomebacken efter åtta år låter hon och resten av bandet nämligen argare än någonsin.

”SMOKE”
Brian Fallon
Det finns naturligtvis många skäl att åka ner och möta våren i Berlin nästa vecka. En exklusiv solokonsert med The Gaslight Anthems frontman är ju bara en av dem.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB