Startsida / Inlägg

Lysande återkomst, Laleh

av Joacim Forsén
Laleh
Lalehs ord låter som om de skulle kunna marschera rakt in huvudet på alla unga, vilsna som inte riktigt hittar sin plats. Foto: Lost Army/Warner.

Laleh, Bara få va mig själv, Lost Army, WarnerRateLaleh
Bara få va mig själv

Lost Army/Warner

Det har hänt mycket sedan det knappt tre år gamla ”Colors”, Lalehs femte album. Hon har skrivit låtar till världsartister som Ellie Goulding, Demi Lovato och Adam Lambert. Flyttat till Los Angeles. Nyligen gjorde sångerskan också en succékantad debut i amerikansk tv.
Och att Laleh har tagit ytterligare steg, faktiskt vida kliv, med nya singeln ”Bara få va mig själv” slår emot en redan i hammond-introt. Den begåvade egensinnigheten går förstås inte att missa, men det låter också annorlunda. Förmodligen präglad av den senaste tidens låtskrivande i USA har musiken och ljudbilden blivit större, mustigare och mer hitmodern. Bombastiska och handklappiga trummor. Ett snyggt pulserande driv. Enkla genidetaljer. Optimerad produktion och finkalibrerade melodier.
Men om det nya soundet kanske kan förvilla är texten som ett manifest för allt Laleh har stått för ända sedan den elva år gamla debuten. En knytnäve i fickan som får nog och skjuter upp i luften. Som aldrig viker sig igen. En kampsång för integritet, att lyssna på sig själv och alltid gå sin egen väg.
Orden låter som om de skulle kunna marschera rakt in huvudet på alla unga, vilsna som inte riktigt hittar sin plats eller känner sig hopplöst missförstådda. Allt för att sedan bygga ett evigt självförtroende som kan ta över världen.
Det är vackert så jag ryser.
Det här är alldeles säkert det mest kommersiella Laleh har spelat in, men sångerskan förlorar aldrig sin trovärdighet eller unika röst. ”Bara få va mig själv” är ett omedelbart popplåster för våren som en varken vill eller kan ta bort.
En lysande återkomst.

FOTNOT: Albumet ”Kristaller” släpps i september. I oktober ger sig Laleh ut på en arenaturné i Sverige, med bland andra sinfoniettan Modern Fantazias bakom sig.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB