Startsida / Inlägg

Premiär: ”Jag längtar alltid bort” – Alice B om ”Där solen står”

av Rebecka Ljung
Alice B. Foto: Pressbild.
Alice B släpper snart sitt andra album, döpt till ”Så unga”. Foto: Pressbild.

Göteborg, gitarrer, poetiska texter på svenska, känslor rakt ut … det finns ett antal konkreta skäl till att tankarna kanske vandrar mot Håkan Hellström när Alice B ställer sig vid micken. Cirkeln slöts dessutom då hon sjöng ”Fri till slut” på Hellström-bokade Ullevi för två år sedan.

27-åriga Alice Botéus följer upp sin självdöpta debut från 2011 med albumet ”Så unga” den 13 maj, inspelat i Kalle von Halls (Bad Cash Quartet osv) Göteborgsstudio. Men först: En ny singel döpt till ”Där solen står”, som Musikbloggen har äran att premiära här nedan.

Låten doftar vår, och även om 27-åringen förpackar livsskildringarna i popformat nu, solo och i utlandshyllade shoegazebandet School ’94, hörs det fortfarande att hon började med dikter, som hon tonsatte och lade ut på www.

Efter låten läses med fördel Alice B:s ord om nya, självutlämnande plattan, deppen, låten som skrevs på en kvart och varför Göteborg har fått mindre plats …

Hej Alice! Hur och var tycker du att vi ska lyssna på ”Där solen slår”?

– Det är nog en ganska bra låt att lyssna på i hörlurar, på väg någonstans – helst till någon fin plats och helst själv.

Hur kom låten till? Vad handlar den om för dig?

– Texten kom till när jag var på ett hotell i Barcelona. Jag ville mest vara själv för att skriva och lyssnade mycket på Slowdive. Låten kommer från ett jobbigt uppbrott med en person, så den var och är ett sätt att bearbeta hur jag tänkte om allt, och fortfarande gör.

Det finns en bortlängtan i låten. Längtar du bort just nu?

– Jag längtar alltid bort, även om det inte alltid är till en annan plats.

Hur skriver du dina låtar? Tänker du musik direkt, eller kommer orden först?

– Det är lite olika. De senaste åren har gitarrerna kommit först, mer än texterna. Sen är det vissa låtar på skivan där musik och text har kommit hand i hand på 15 minuter, till exempel ”Så unga”.

Hur känner du inför skivsläppet?

– Både och. Det har varit riktigt mycket inre stress och press, samtidigt som det såklart känns skönt att äntligen få ut den. Det har tagit så lång tid sedan jag släppte något och jag vill att folk ska få lära känna mig som den jag är i dag. Jag försöker att ha samma inställning som vid förra släppet, att ”det är vad det är och det blir vad det blir”. Det känns gött.

Vilka är det som är ”Så unga”?

– Det är mina vänner och jag. Det är på något sätt en skiva till oss, men ur mina ögon.

Blev skivan som du hade tänkt dig? Hur lång tid tog den?

– Ja! Det blev den. Jag ville bara göra precis som jag tyckte det lät bra, och inte lyssna på någon annan samt inte heller ha tankar på singlar eller P3-listor. Det här är bara så jag ville ha den. Den blev lite ljusare än jag trodde. Jag var lite orolig att den skulle bli helt nattsvart och att ingen skulle orka lyssna på den. Haha! Sen blev det ju väldigt mycket kärlekslåtar, men det har sina förklaringar.

– Det var en utdragen process från september förra året, men när vi väl var i studion så gick det väldigt fort. I januari jobbade vi som fan, så den blev klar runt då.

Blir det några speciella skillnader från förra plattan?

– Den är mer utlämnande, eftersom alla texter fortfarande är väldigt aktuella för mig. Det är precis så jag känner och tänker idag. Förra skivan var mer ett hopplock av låtar från när jag började skriva tills den spelades in, mycket mer tillbakablickar och tonår.

– Livet har ju förändrats mycket, på gott och ont. Även om jag haft några av dom värsta åren i mitt liv, har jag fått ut mycket av det. Det låter asdeppigt, men jag försöker se positivare på vad som varit nu. Jag sjunger inte heller lika mycket om var låtarna utspelar sig, för alla vet redan att jag lever i Göteborg.

 

Alice B. Foto: Pressbild.
Alice B. Foto: Pressbild.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB