Startsida / Inlägg

Steenkakan: The ladies of Too Slow to Disco

av Håkan Steen

too slow to discoRateDiverse artister
The ladies of Too Slow to Disco
How Do You Are?/Border

POP ”Yacht rock” blev en trend för några år sedan, när dj:er började leta fram och spela soft, slick och gärna bortglömd västkustpop från 70-talet på de hippaste klubbarna.
Berlin-baserade DJ Supermarkt (Marcus Liesenfeld i passet) höll i när trenden svalnade och har på senare år givit ut två utmärkta samlingar med väl valda kaliforniska pärlor under rubriken ”Too Slow to Disco”. Låtar man nästan kan dansa till, alltså.
På ett väldigt begåvat sätt sammanfattar samlingarna musiken som hände i främst Los Angeles när 60-talets singer-songwritervåg plötsligt blev big business. Influenser från soul och disco letade sig in och kokainstinna egon tävlade om att ha flest hits, bytte partners och odlade sin lyxångest under den kaliforniska solen (för den som vill veta mer om eran rekommenderas varmt Barney Hoskyns bok ”Hotel California: singer-songwriters and cocaine cowboys in the LA canyons 1967-1976” och BBC-dokumentären som är baserad på boken).
Ofta lät det fantastiskt, för studiotid var inget problem och när det egentligen bara behövdes en stråksektion hyrdes gärna en hel symfoniorkester.
Scenen dominerades, förstås, av män. Eagles, Doobie Brothers, Hall & Oates. Med flera, med flera. Men väldigt många av de bästa låtarna gjordes av kvinnliga artister och seriens tredje volym är ett försök att ge en mer balanserad bild.
Här finns självklara namn som Rickie Lee Jones, Carole King och Carly Simon. Men precis som på tidigare volymer ligger det stora värdet i att hur albumet lyfter fram förbisedda pärlor. Kultnamn som Evie Sands och Melissa Manchester dyker upp men flera av de starkaste låtarna görs av för mig tidigare helt okända namn. Som Frannie Golde, Laura Allan och Leah Kunkel (för övrigt syster till Cass Elliot i Mamas And The Papas).
Eller Carole Bayer Sager. Det var hon som skrev och först spelade in ”It’s the falling in love” innan Michael Jackson fick hiten på ”Off the wall”, och de flesta idéer som brukar tillskrivas Jackson och Quincy Jones finns redan på originalet.
BÄSTA SPÅR: ”Opening up to you” med Laura Allan.

”Too Slow to Disco”-samlingarna saknas på Spotify men spellistan nedan rymmer de tolv av albumets 19 låtar som finns där. Ännu lite mer hittar ni på Soundcloud.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander & Jennifer Laxén
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB