Startsida / Inlägg

Katy Perrys norska favorit Aurora: ”Ville aldrig stå på scen”

av Rebecka Ljung
Sverige verkar redo för Aurora. Foto: Pressbild.
Sverige verkar redo för Norges nya popexport Aurora. Foto: Pressbild.

19 år gammal, med ”bara” ett album på sitt cv, har denna mörka popmakare uppträtt både hos Conan O’Brien, Jimmy Fallon och Skavlan – varav den sistnämnda kallade henne för sin favoritgäst bland musiker.
Dessutom har hon fans i jättarna Joe Jonas och Katy Perrysom bidrar till hennes omkring 54 miljoner streams på Spotify. Det går bra nu, för Aurora Aksnes.
Musikbloggen kollar läget med norskan inför kvällens konsert på Debaser Strand, Stockholm. Det blir snack om Katy Perry (”hon är underbar!”), döden som största inspiration och varför det är svårt för norska artister att slå i Sverige …

Hej Aurora! Vad är det konstigaste som har hänt dig det senaste året? Jag hörde att Katy Perry är ett stort fan …

– Ja, det var en väldigt konstig grej! Det är konstigt när den där kändisvärlden krockar med ens egen. Muren är borta och plötsligt påminns vi om att människor bara är människor. Katy Perry är bara en annan kvinna som älskar musik! Hon är en väldigt engagerad supporter. Det är underbart. Hon är underbar. Jag har träffat henne några gånger nu och vi pratar om sånt som vanliga människor pratar om när de håller på och lär känna varandra.

Vad betyder Skavlans hyllning för dig?

– Det är inte viktigt för mig att skryta om det, eller att få bekräftelse från folk runtomkring mig. Men det är trevligt. Han har haft många akter i sitt program, och det är alltid kul att bli ihågkommen.

Skriver du alltid dina egna låtar?

– Oftast skriver jag dem själv, och ibland skriver jag med andra. Som ”Conqueror”– den skrev jag med två av killarna i mitt band en dag då vi hade kul i studion. Låtskrivande är väldigt viktigt för mig, och ibland är det ett sätt att ha kul med kompisar.

Vilka är de största inspirationskällorna för dina låttexter?

– Världen. Människor. Livet. Och mest av allt döden.

När insåg du att du vill jobba som artist?

– Jag ville aldrig stå på scen. Jag ville bara skriva musik. Jag antar att det är nu som jag börjar gilla tanken på att verkligen nå ut med min musik.

Är det här rätt tid för ditt genombrott?

– Det vet jag inte.

Du är ganska ung, med tanke på succén. Har du mött någon skepsis, med tanke på din ålder?

– Inte än. Och om jag skulle göra det, skulle jag le och tycka det är lite löjligt. Ålder har inget med talang eller kreativitet att göra. Eller behovet av att skriva, skapa något. Jag kan känna och tänka mig in i tusentals känslor och situationer även om jag inte har upplevt dem själv. Det kallas empati, och för mig är det en av de viktigaste förmågorna att ha när det gäller låtskriveri.

Jag hörde att din konsert i Stockholm i kväll är nästan slutsåld. Är du förvånad?

– JA! Väldigt!!!

Det är rätt svårt att lyckas som norsk artist i Sverige. Har du nån tanke om varför – och varför vi gillar just dig…?

– Jag vet inte, jag tycker det är konstigt. Bra musik kan komma var som helst ifrån, men jag antar att amerikanska och engelska akter promotas väl, eftersom de har sin bas i länderna där musikindustrin har sina starkaste fästen!

– Det är inte många människor som har hört om många norska akter. Det är ett litet land, men med massor av bra musik. Det verkar som att jag flyter på en våg nuförtiden. Jag har ingen aning om varför. Men folk pratar och nyheten sprider sig! Även till Sverige!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB