Startsida / Inlägg

Videopremiär: ”Ut med Ikeamöblerna” säger Movits!

av Rebecka Ljung
Movits! tycks fortfarande vara ett av Sveriges flitigaste liveband. Videon till ”Självantänd” ger ett smakprov. Foto: Pressbild.
Movits! är ett väldigt flitigt liveband. Videon till ”Självantänd” ger ett smakprov. Foto: Pressbild.

Sedan 2007 har Movits! kuskat runt mellan svenska och utländska scener, med sin korsning mellan hiphop, swing och, well, äppelknyckarjazz. Nyligen var Johan Rensfeldt, Anders Rensfeldt och Joakim Nilsson på USA- och Japanturné, och i sommar betar de av minst 12 svenska städer.
Nu får trions senaste singel ”Självantänd” en video som andas live. De får sällskap i rutan av Joy, Maskinen, Dida och Promoe.
Premiär var det här – och en något självgod intervju med Johan Jivin’ Rensfeldt.

Hej Johan! För några år sedan utsåg jag er till Sveriges flitigaste liveband, efter en omfattande räkning på TT. Hur ofta spelar ni nu? Leder ni fortfarande, tror du?

– Jo absolut, nu är vi dessutom bäst. Nämen antagligen ligger vi högt nu också. Sedan vi släppte plattan har vi gjort 50 gig, och då snackar vi inte några såna där enlåts-PR-gig som vissa räknar, utan fulla shower. Vissa hade tydligen tid att gå på firmafester som Grammis och P3 Guld, men vi som är proffs på riktigt jobbar.

Hur var USA och Japan? Blev det nybörjarkänsla eller har ni fans?

– Det är fjärde gången vi turnerar i Japan och kanske tionde i USA. Så visst, på många sätt är det som att gå tillbaka i tiden och spela på mindre och punkigare ställen, men jag tror det är nyttigt. Vissa artister verkar tro att de är svinstora direkt när de släppt en låt som folk på söder lyssnar. Vår Europaturne var den mäktigaste hittills, med fulla hus i svensk size.

Vilken var den mest minnesvärda upplevelsen på turnén?

– Om man räknar turnén från när plattan kom, alltså oktober, skulle jag säga ett fullt hus i Tokyo, slutsålt Budapest samt Cirkus kommer på delad förstaplats. Eller kanske efterfesten i Bratislava … en kartong Zacapa och därifrån minns jag ingenting.

Vad betyder ”Självantänd” för er?

– En extra vitamininjektion för oss själva och förhoppningsvis publiken också, komplett med indiegura och 80-talsblås. Samt att den snackar om fenomenet att våga vara sig själv även om det inte passar. Jag tror Sverige behöver det. Ut med Ikeamöblerna och på med guldklockorna liksom.

Det är en rätt stjärnspäckad video med svenska musikmått. Vilken annan svensk artist eller akt tycker ni att alla borde kolla in?

– Givetvis alla som syns, men håll utkik efter Haartland från Luleå och Zacke som snart släpper nytt också.

Vad ser ni fram emot mest under resten av 2016?

– En mördande turnésommar och sen en helvetes semester!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB