Startsida / Inlägg

Axwell & Ingrosso smäller högst

av Per Magnusson
Axwell Λ Ingrosso spelar på Summerburst, Ullevi Göteborg 2016-05-27
Axwell & Ingrosso ger dig målningen ”Två myror på pyro”. Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto.

RateAxwell & Ingrosso
RateAfrojack
RateDada Life
Plats: Summerburst, Ullevi. Publik: 30 000 (Utsålt). Längd: Party hela helgen. Bäst: Känslan av förlösning efter en lång vinter. Sämst: Dada Lifes bananas-house. Fråga: Hur mår du? Att stå stilla – i mössa – och anteckna till denna musik är ungefär lika provocerande som att springa naken längs Avenyn.

GÖTEBORG. 30 000 partytörstande förvandlar för femte sommaren i rad Ullevi till ett jättelikt studentflak.
Allt ser ut, låter och ter sig precis som vanligt på Summerburst, denna vansinnesfest på repeat.

– Där bor vi! pekar två killar ivrigt mot hotellet Clarion Post. De har Henri Lloyd-väskor, sprängfyllda Systemet-kassar och en bärbar stereo. Summerburst börjar redan på stationen.
Inne på Ullevi: frusna palmer, vip-hylla där kvällssolen räcker lite längre och flest spons-solglasögon i senilsnöre runt halsen vinner.
Olle Cornéer och Stefan Engblom i svenska Dada Life har för vana att klä ut sig till bananer under sina spelningar för att sätta färg på edm-scenens annars så färglösa t-shirt-estetik. I kväll har duon dock… svarta t-shirts. Men lite senare får vi sex dansande gäst–bananer (som sprutas ner med champagne). Dada Life vrålar ut sitt uttryck i versaler, både i låtarna, mellanpraten och i sina visuals:
”CANDY! PILLS! ICE CREAM! THRILLS!”
Det är dansmusik för femåringar höga på godis. Med sin eurohouse vill Dada Life förvandla Ullevi till Dada Land. Jag är glad att mitt presspass tar mig därifrån – och så småningom – vidare till Afrojack.
Afrojack kommer från – smattrande buildup – Holland, detta edm-musikens ohotade fäste. Den Spijkenisse-bördige 28-åringens signum är dutch house (tänk ljusa, snabba beats) som ligger ganska nära trance och rave. Det är musik med extremt snabba solglasögon och ett väldigt dyrt armbandsur som man kan tycka både det ena och det andra om. Men Afrojack jobbar snyggt med monotona vocals. Han har dessutom en annan, inte oviktig, USP. Afrojack är 2,07 lång. Spannet man har att imponera med visuellt i den här genren är som bekant snävt.
Axwell & Ingrosso behöver knappast någon närmare introduktion vid det här laget. Ett Summerburst utan någon ex-Swedish House Mafia vore som en midsommar utan sill och nubbe. I kväll inleder de med sin rocklåt ”Dream bigger”. Duons musik är rakt igenom hårdare än kollegernas. Om Daft Punk gick med i ett mc-gäng skulle de förmodligen låta såhär.
Som kvällens huvudakt har Axwell & Ingrosso tillgång till det det fetaste ljudet och ljuset. När fyrverkerierna smattrar över läktarna och duon dirigerar publikens varje fistpump med sina armar i den oemotståndliga Journey-lika rockdängan ”Something new” kan Axwell & Ingrosso räkna in ännu en Summerburst-succé.
– Äg den här sommaren! ropar Axwell, Ingrosso stående på dj-båset, samtidigt som den smäktande refrängen med sitt vagt eskapistiska budskap dundrar ut över Ullevi.
Det blir inte mer Summerburst än så.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB