Startsida / Inlägg

Anohni går genom öknen i protest

av Rebecka Ljung
Anohni. Foto: Inez & Vinoodh.
Anohni. Foto: Inez & Vinoodh.

Åh, människor som gör saker. Mycket snack och mycket verkstad – det inspirerar verkligen. Den skyldige till ett av årets mest makalösa album – Anohni – ska nu göra något som verkligen syns, efter att redan ha gett oss kloka låtar och otaliga reflektioner kring hur vi stryper moder jord. Ut i den västaustraliska öknen ska hon.
En snabb, något grundare tanke, är att jag hoppas outfiten blir väldigt annorlunda den när artisten uppträdde med The Johnsons på Way Out West 2009. Då smälte hon nästan bort i sina karaktäristiska svarta sjok, på en solig scen.
Jag önskar Anohni stort lycka till inom ett par dagar. Både med den 180 kilometer långa vandringen, som beräknas ta en dryg vecka, och med målet – att synligt stötta sina vänner i aboriginfolket Martu, i kampen mot en urangruva på deras traditionella marker, på en plats omgiven av Karlamilyi National Park.
Anohni har tagit ställning i frågan även tidigare, bland annat genom konst. Läs mer om det här och här.

ANOHNI TO WALK 180 KM ACROSS WESTERN AUSTRALIAN DESERT WITH THE MARTU PEOPLE TO SUPPORT FIGHT AGAINST URANIUM MINE ”In 2 days time, I am joining my Martu friends Nola and Curtis Taylor, over 100 other people from Parnngurr and neighboring communities, and other supporters from around the country on an 8 day, 180 Km protest walk from their remote community to the site of Mitsubishi and Cameco’s proposed open cart uranium mine in the Western Australian Desert. The proposed Kintyre mine is on their traditional lands and a threat to their well-being, as well as being gouged out of Karlamilyi National Park. Curtis and I did a piece about it on National Indigenous Television network today.” – Anohni image of Martu artist Ngalangka Nola Curtis http://www.ccwa.org.au/kintyre #martupeople #martumob #uraniummine #indigenousrights #protest #corporatecorruption #karlamilyi #mitsubishi #camecocorporation #parnngurr

Ett foto publicerat av ANOHNI (@anohni)

Du kanske också vill läsa det här…

SKIVRECENSION: Anohni drabbar så jag tappar andan
INTERVJU: Sofia Jannok: ”Vill inte vara svensk”
INTERVJU: Sofia Jannok: ”Dina ord en dolk i ryggen på min kolt”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB