Startsida / Inlägg

Släpp allt – det finns en ny Machine Head-låt att lyssna på

av Mattias Kling
Sedvanligt sammanbitna miner från Phil Demmel, Jared MacEachern, Robb Flynn och Dave McClain. Foto: Travis Shinn
Sedvanligt sammanbitna miner från Phil Demmel, Jared MacEachern, Robb Flynn och Dave McClain. Foto: Travis Shinn

Musikbranschen är inte vad den en gång var – på gott och ont, så klart.
För vad som tidigare tycktes handla om välregisserade upptrissanden av intressen har i dag blivit ett till synes planlöst släppande av nytt material. Beyoncé får väl sägas ha gått i bräschen för denna strategi, medan även Kanye West har anammat den.
Huruvida detta har inspirerat till Machine Heads dagsfärska chocksläpp är naturligtvis bara öppet för spekulation, men desto mindre diskutabelt är att Oaklandgruppen bara några timmar efter den avslöjat släppet av nya singeln ”Is there anybody out there?” också gjorde låten i sig tillgänglig via streaming. Låtens existens blev känd redan i mitten av februari, då kvartetten la upp en video (se nedan) från dess tillkomst men sen dess ledaren Robb Flynn och kompani legat lågt om dess eventuella offentliggörande.
Stafettpinnen gick därför över till satellitradiostationen Sirius FM och dess kanal Octane att ansvara för premiärspelningen. Därför rekommenderas nyfikna att följa denna länk för att stilla sin undran över varit gruppen ämnar gå efter sitt årslisteutmärkta 2014-släpp ”Bloodstones & diamonds”.
Och om soundet på ”Is there anybody out there?” är framgent rådande så kommer det uppstå en hel del debatt bland dess kärntrupper. För likt när nu metal var som störst och hetast runt millenniskiftet har Machine Head valt att modernisera sitt uttryck och anpassa det till rådande scentrender. Vilket gör att dess färska prestation snarare drar sig åt Bring Me The Horizons elektroniskt färgade popmetalcore än de senaste skivornas groovehuggna muskelthrash.
Personligen tycker jag det lyckas så där. För även om Flynn gör vad han brukar vid mikrofonen och Phil Demmel plockar fram sköna Iron Maiden-slingor i introt känns det inte som att det här är en väg kvartetten bör slå sig in på. Och med tanke på att dess ängsligt trendfärgade skivor ”The burning red” (1999) och ”Supercharger” (2001) hör till dess såväl svagaste som minst populära väcker det en rad frågetecken inför framtiden. Som jag får hoppas rätas ut till något mer inspirerande framöver.
”Is there anybody out there?” släpps på fredag via bland andra Itunes och Spotify. Om den också följs upp av ett album under året lär visa framöver. Måhända genom fler chocksläpp av låtar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB