Startsida / Inlägg

Amon Amarth är en chansning som går hem

av Mattias Kling
Johan Hegg tar i för skägg och fosterland. Foto: Stefan Jerrevång
Johan Hegg tar i för skägg och fosterland. Foto: Stefan Jerrevång

RateAmon Amarth
Panorama, Bråvalla.
Bäst: ”Deceiver of the gods”.
Sämst: ”Raise your horns” passerar hej och hå-gränsen med god marginal.

NORRKÖPING. På ett sätt är det en ganska så vågad bokning – och likaså ett riskfyllt uppdrag. Med tanke på Tumbabandets ställning i metalvärlden är de ett givet och säkert namn på diverse genrefestivaler likt Sweden Rock, men på ett evenemang med så pass stor spännvidd i programmet som Bråvalla finns risken att deras sympatiskt melodiösa, men ändå dödsskrovliga muller flyger förbi publiken likt den såpbubblevägg som svävar lojt i luften i närheten av Junoscenen.
På så sätt gör Amon Amarth det inte heller speciellt lätt för sig. Gruppen har lämnat sin stora scenshow, bland annat nyttjad på evenemang nere på kontinenten den senaste tiden, hemma och uppträder utan specialeffekter och övrig rekvisita än den slägga som Johan Hegg smäller i golvet under avslutningsnumet ”Twilight of the thunder god”. Sobert och avskalat, så klart. Men ändå en smula fattigt för ögonen att vila sig på under en knapp timme.
Samtidigt är det imponerande vilken samling starka låtar gruppen har samlat på sig under sin runt 20-åriga karriär. Det finns en logisk tråd mellan 2002 års ”Death in fire” och färska ”First kill” som imponerar, samtidigt som det är tydligt hur mycket kvintetten har utvecklats på alla plan under det senaste decenniet. De snabbfotade styckena ”Deceiver of the gods” och redan nämnda farvälstycke sitter hårt och tajt, det tyngre och mer temposansade materialet hasar sig fram med stor precision.
Och på så sätt blir det en succé. En oväntat stor och entusiastisk publik växer under hela spelningen och stannar kvar. Så den där vågade bokningen och det riskfyllda uppdraget går hem – även om en längre speltid och mer varierade låtval hade speglat karriärens fulla dynamik på ett bättre sätt.

LÅTLISTAN 1. The pursuit of vikings 2. As Loke falls 3. First kill 4. Cry of the black birds 5. Death in fire 6. Deceiver of the gods 7. Runes to my memory 8. War of the gods 9. Raise your horns 10. Guardians of Asgaard 11. Twilight of the thunder god

LÄS ALLT FRÅN BRÅVALLA 2016 HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB