Startsida / Inlägg

Jay Z i gastkramande bikt

av Markus Larsson

Jay ZRateJay Z
Spiritual
Tidal
HIPHOP
RateMy Morning Jacket
Magic bullet
Soundcloud

ROCK Båda låtarna är reaktioner på dödsskjutningarna i USA.
My Morning Jacket, det sympatiska hippiebandet från Kentucky, gav snabbt ut ett rymdfunkigt jam på Soundcloud. Sångaren Jim James sjunger en rökig och allmänt hållen text om att kärlek och ljus är lösningen, inte hat och våld.
Men där MMJ landar i slutsatsen ”come on, man – det måste finnas en annan väg” är Jay Z personligare. ”Spiritual” är den första singeln han släpper i eget namn på tre år. Den bländande protestlåten har länge varit ett ”work in progress” och är en direkt kommentar till polisskjutningarna av Alton Sterling och Philando Castile.
Musiken känns ödesmättad och trasig och förstärker de kallsvettiga verserna. Jay Z blottar sig som aldrig förr när han ifrågasätter hela sitt liv. Och som afro-amerikan och tidigare droglangare sitter rädslan för polisbrutalitet djupt. De centrala och omskakande raderna i ”Spiritual” skulle kunna vara ett plakat i motståndsrörelsen Black lives matter:
”I am not poison / Just a boy from the hood that got my hands in the air/ In despair don’t shoot / I just wanna do good”

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB