Startsida / Inlägg

Onödiga nyinspelningar med Heart

av Markus Larsson
Skärmavbild 2016-07-15 kl. 10.33.13
Nancy och Ann Wilson i Heart. De har just gjort en tveksam renovering av gamla låtar. Foto: AP

HeartRateHeart
Beautiful broken
Concord/Universal

ROCK Många har påpekat likheterna mellan Heart och Roxette.
Per Gessle hade nog plockat isär och analyserat den amerikanska rockgruppens låtar ”What about love?” och ”Alone” in i minsta detalj innan han skrev ”Listen to your heart”.
Och på ”Beautiful broken” finns en låt till som ligger nära den svenska popduon – ”Two”. Det låter som om låtskrivaren, den amerikanske r’n’b-artisten Ne-Yo, skrivit balladen med Marie Fredrikssons röst och Gessles ”na-na-na” i åtanke.
”Two” är det mest lyckade av tre nyskrivna spår på Hearts sextonde studioalbum. Ett av de andra, duetten med James Hetfield från Metallica i titelspåret, är mest en hård och trist rockrusning rakt in i väggen.
Men huvudambitionen med ”Beautiful broken” är att spela in sju gamla låtar på nytt eftersom bandets frontfigurer Ann och Nancy Wilson tycker att produktionen på de tidiga 80-talsalbumen misshandlar musiken.
Utvalda spår från skivorna ”Passionworks”, ”Private audition” och ”Bebe le strange” kläs om i trummor utan blöta reverb, gitarrer ersätter mjuka synthdimmor och allt får en varmare atmosfär av trä. Bandets husgudar Led Zeppelin är ständigt närvarande. Det märks tydligt i de tunga ”Kashmir”-stråkarna i ”I jump” eller i den långsamma ”Since I’ve been loving you”-blueskänslan i ”Down on me”. Och ”Johnny Moon” svävar i sin tur i väg på ett Pink Floyd-moln.
Problemet är Hearts renovering känns lite onödig. Det låter inte nödvändigtvis nytt och bättre utan äldre och mer daterat. Eftersom mycket av dagens bästa pop- och rockmusik hoppar över 60- och 70-talen och håller 80-talet som år noll låter flera av originalen modernare och mer angelägna än nyinspelningarna på ”Beautiful broken”.
Dessutom är åren mellan gruppens mer progressiva bly på 70-talet och när melodierna blev lika stora som frisyrerna i mitten av 80-talet högst anonyma. Perioden är ofta ett kreativt och ödsligt ingenmansland i gruppens karriär.
Däremot går det inte att komma ifrån att Ann Wilson är en av rockens bästa sångare genom tiderna.
BÄSTA SPÅR: ”Two”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB