Startsida / Inlägg

Neil Young stortrivs ute i skogen

av Håkan Steen
neil young dalhalla
Country home. Neil Young och hans unga band känner sig verkligen som hemma i Dalhalla. Foto: Ulf Palm

RateNeil Young + Promise Of The Real
Plats: Dalhalla. Rättvik. Publik: 5 224 (utsålt). Längd: 166 minuter. Bäst: ”Words”, ”Love to burn” och ”Cortez the killer”. Sämst: ”After the garden”.

RÄTTVIK. När Neil Young är ute och sjunger om att vi måste ta hand om jorden är det förstås klockrent att placera honom i en naturskön grop.
”This place rocks” ropar han. Och rockar sedan mer glödgat och nyanserat än på väldigt länge.

Ni som läste Markus Larssons femplusrecension från Roskilde i helgen vet redan. Att Neil Young har fått en rejäl nytändning av sitt nya, unga kompband Promise Of The Real, som inte bara är en genommusikalisk samling instrumentalister och sångare utan också hängivna Neil Young-fans. Luka och Micah Nelson, vars inte helt okända pappa heter Willie, har vuxit upp med Neil Youngs musik och kan förmodligen flera av låtarna bättre än han själv. Dessutom har de kopierat både look och rörelseschema på scen, vilket är ganska underhållande att se.
Jag tror att huvudpersonen får både en och två flashbacks till ett ungt Crazy Horse med det här bandet men Promise Of The Real är både mer drivna och nyanserade, vilket genererar långlånga, fantastiskt dynamiska versioner av elektriska gitarrnummer som ”Love to burn” och ”Rockin’ in the free world” men också mångbottnad akustisk mjukhet i ”Unknown legend” eller ”Winterlong”. För att inte tala om den episka ”Words”, som jag nog aldrig har hört bättre live (ljudet i det gamla kalkbrottet är för övrigt förnämligt).
Trots att Young inleder helt solo, på piano, akustisk gitarr och orgel och med några av sina mest ikoniska låtar, är det först när bandet kommer in som han vaknar till och det verkligen börjar hända grejer.
Sångaren verkar även få feeling av Dalhalla, med sin naturligt dramatiska inramning, och hinner även med att hylla de bördiga åkermarker som passerat utanför turnébussfönstret på denna hans första resa till Dalarnas innersta hjärta.
Och det känns onekligen som en tanke att han tvingar i väg sin publik så här långt ut i skogen på just den här turnén, där han vill väcka folks medvetande om natur, miljö och sunda, icke modifierade grödor.
Det är förstås även lite lyxigt att få den elektriske Neil Young i ett så här förhållandevis intimt format.
Men framför allt är det kul att höra hur sensationellt bra de unga musikerna är på att hålla rosten borta från den här i kväll ovanligt oemotståndligt hippiekufige 70-åringen.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Alla låtarna: 1. After the goldrush 2. Heart of gold 3. The needle and the damage done 4. Razor love 5. Mother Earth 6. Out on the weekend 7. Human highway 8. Here we are in the years 9. Someday 10. Unknown legend 11. Winterlong 12. Words 13. Alabama 14. Bad fog of loneliness 15. Love to burn 16. Mansion on the hill 17. F*!#in’up 18. Western hero 19. Vampire blues 20. After the garden 21. Seed justice 22. Wolf moon 23. Revolution blues 24. Rockin’ in the free world Extranummer: 25. Cortez the killer

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB