Startsida / Inlägg

Bra, svenskt finger med i spelet: Petite Meller

av Rebecka Ljung
Skärmdump ur musikvideon till ”The flute” av Petite Meller.
Skärmdump ur musikvideon till ”The flute” av Petite Meller.

Först ska en ju upptäcka all bra, svensk musik. När en är klar med det (eller ger upp för det finns för mycket) så är ett naturligt steg att upptäcka utländsk musik som det har fingrats på här i Sverige.
Dagens tips blir franska Petite Meller – egentligen Sivan Meller. Nuförtiden är hennes dansa-och-tralla-med-vänliga pop bland annat färgad av besök i studion hos den svenska producenten Jocke Åhlund, känd från Teddybears, Les Big Byrd och Caesars.
För elva dagar sedan släppte Petit Meller en ny video till låten ”The flute”, och i beskrivningen nämner hon svensken:
”I ’The Flute’-videon reser jag efter soundet som jag skapade i studion med den svenska producenten Jocke Ahlund. Det är alltid i studion jag börjar visualisera hur mina låtar kan vakna till liv, sen reser mitt team över hela världen för att skapa de små verkligheterna”.

Det känns som att någon kommer ropa ”kulturell appropriering” till denna. Jag kan hålla med både för- och motargument för det. Videon är inspelat hos nomader i Mongoliet.
Artisten tänker på kopplingen hon har känt till en roskindad flicka, efter en traumatisk solbränna som liten. Lite senare började sångerskan använda mycket rouge för att minnas smärtan. Här ser vi den naturligt roskindade flickan Tuya som spelar flöjt.
I inspirationspåsen finns exempelvis dansdramat ”Våroffer” (1913) av Stravinskij och filmen ”Mongol …” (2007). ”Bär ditt trauma stolt. Hitta dina klaner”, skriver Petite Meller.
Hör du det svenska fingret som varit med i spelet? Jag tycker mig nog höra något sådär medfött hittigt, faktiskt. Debutalbumet ”Milk bath”, som Åhlund och en del andra har hjälpt till med, släpps den 8 september.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB