Startsida / Inlägg

Lyssna: The Radio Dept. till attack mot svensk vapenindustri

av Rebecka Ljung
Ingen posig pressbild från The Radio Dept. Foto: Per Vikström.
Ingen posig pressbild från The Radio Dept. Foto: Per Vikström.

The Radio Dept. är färdiga! Över sex år har passerat sedan den drömmiga, elektroniska popduon gav oss ”Clinging to a Scheme”. Och efter ungefär två års turné samt en seg rättsprocess mot förlag och skivbolag blev det till slut dags för inspelning av en ny fullängdare.
Den 21 oktober släpper Johan Duncanson och Martin Carlberg uppföljaren ”Running out of love” – tio spår ”som skrevs och spelades in i frustration över de reaktionära strömningar som i allt högre grad präglar vår tid” – som musikerna formulerar det.
Den helt nysläppta singeln ”Swedish guns” vittnar om vad vi har att vänta. Lyssna här på ett ilskeutbrott mot svensk vapenindustri, ett stycke förbannad och rättfram poesi, skickligt framburen av vacker pop med hårda, skrämmande slingor.
Till det en pratstund över tangenter med Johan Duncanson, som snackar ”Swedish guns”, nya skivan, vad duon gör i höst – och att de redan jobbar på en annan grej. Läs intervjun och hela låttexten nedanför låten!

Hej Johan! Hur är läget?

– Jag har mått bättre.

Varför behövde ni skriva ”Swedish guns”?

– Det behövde vi väl inte, men jag är glad att den kom till. Dels är det skönt att få utlopp för en av alla de saker man går runt och är förbannad på och dels är vi nöjda med musiken.

Vad tänkte ni på, konkret, när texten kom till?

– När det gäller oss tror jag inte att det kan bli mycket mer konkret än såhär faktiskt. Många av texterna jag skrev förr var lite hemligare på något sätt, mer diffusa, medan ”Swedish guns” och flera andra låtar på skivan vi gjort nu är ganska tydliga i sina budskap. Eller åtminstone mer lättolkade. Tror jag i alla fall. Men ”Swedish guns” handlar om skuld. Påtvingad skuld.

Kom orden eller musiken först?

– Musiken, det gör den nästan alltid. Det finns ett par undantag, ”This repeated sodomy” som vi gav ut förra hösten och en handfull andra låtar, men annars kommer texten alltid sist. Det är bland annat därför vi har massor av osläppt musik, jag har inte orkat skriva klart texterna.

Hur hoppas ni att lyssnaren berörs?

– Vet inte riktigt… Vi tycker ju själva att låten blev bra, så vi hoppas väl att folk hör det vi hör i den. Eller kanske allra helst att de hör nånting ännu bättre. Och, om de tänker på texten, att de blir förbannade. På svensk vapenframställning, vapenlobby och vapenhandel. Eller på oss, om de har den läggningen.

Kan vi göra något åt saken?

– Åt svensk vapenhandel? Det finns alltid tusen sätt att göra motstånd på. Mjuka sätt, hårda sätt och allt där emellan.

Tror ni att låten kan uppröra någon?

– Ja, många på högerkanten är väldigt känsliga och blir lätt upprörda över en massa obegripligheter så det tror jag nog. Om folk kan bli rasande för att det blir en viss julvärd i tv eller för att de har hört en version av nationalsången de inte gillar, så tror jag nog att en låt som denna kan reta upp dem ganska ordentligt. Men vi är ju å andra sidan inte så kända, så frågan är om vår musik ens når fram till töntarna jag tänker på.

Låtens sound – hur byggdes det?

­– Hemligt recept tyvärr, sorry.

Blev det som ni hade tänkt er?

– Ja, ungefär. Det blir aldrig exakt som man tänkt, i och för sig, så det är bra om man inte hinner tänka så mycket.

Jag tycker att det skulle passa med något obehagligt som ett krigsplanmontage till. Vad tycker ni?

– Det låter snyggt! Som flygscenerna i ”Top gun”? Fast med Gripenplan eller vad de heter. Viggen?

Hur lätt eller svårt har det varit att få ihop kommande albumet?

– Det har varit både och. Men det mesta som kom med på skivan var sånt som var lätt att göra, vi vill ju att musiken ska vara enkel och att allt ska gå snabbt, så vi struntar oftast i idéer om de visar sig vara det minsta ansträngande att genomföra.

Har ni vetat hela tiden att det skulle bli av, eller fanns tvivel?

– Det har tvivlats en hel del, men jag tror nog att vi innerst inne visste att vi skulle göra klart skivan. Vi har ju redan börjat på nästa dessutom.

Tycker ni att en har ett ansvar som artist, att tycka till om samhället?

– Nej, inte alls faktiskt. Vi skulle få en jävligt tråkig popscen om band och artister började göra saker på grund av något inbillat ansvar. Men det är också skittrist med band, och folk i allmänhet för den delen, som är livrädda för att råka säga någonting allvarligt. Jag tror helt enkelt att texter blir bäst om man skriver om det som känns relevant för en och är mån om att inte tråka ut folk.

Händer det att ni skäms över att vara svenskar?

– Personligen tycker jag att nästan allting är skämmigt, så det har säkert hänt, men det är ju bara korkat egentligen eftersom jag inte har kunnat påverka var jag föddes överhuvudtaget. Att skämmas över att vara svensk är ju lika hjärndött som att vara stolt över det. Däremot kan jag skämmas över en massa saker Sverige gör, och inte gör, och sånt sker ju tyvärr hela tiden. Men det är inte riktigt samma sak.

Kommer vi få höra fler kontroversiella teman på albumet?

– Ja. Om man tycker att ”Swedish guns” är kontroversiell, vill säga. Annars kanske nej.

Till sist, då: Får vi se er live i år?

– Ja, vi ska nog göra några spelningar i november.

The Radio Dept. Foto: Per Vikström.
The Radio Dept. Foto: Per Vikström.

”Swedish Guns”
The Radio Dept.

What’s that in the air?
The Swedish guns
And what is that right there?
That’s Swedish guns
Let’s have a second look
It’s Swedish guns
Must be by the book
It’s Swedish guns

And guess what came to town
The Swedish guns
And guess what burned it down
The Swedish guns
And every life they took
With Swedish guns
Now everywhere you look
It’s Swedish guns

When you want something done
When you want something done
Just take me by the hand
We’ll make them understand

If you want something done
Get Swedish guns
Take care of someone
Get Swedish guns
You need a helping hand?
Get Swedish guns
Secure a piece of land
Get Swedish guns

They should turn around
The Swedish guns
And force us to the ground
With Swedish guns
Cause who can be to blame
For Swedish guns?
A clue, it’s in the name
A diabolic shame

When you want something done
When you want something done
Just take me by the hand
We’ll make them understand

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB