Startsida / Inlägg

Dinosaur Jr sprakar fortfarande

av Håkan Steen
dinosaur jr
Dysfunktionell kemi. Sångaren J Mascis, basisten Lou Barlow, som gömmer sig i bakgrunden, och trummisen Murph har en speciell laddning tillsammans. Foto: Pitch Perfect PR

JAG285RateDinosaur Jr
Give a glimpse of what yer not
Jagjaguwar/Playground

ROCK Med tanke på att basisten Lou Barlow skrev hatlåtar om gitarristen och sångaren J Mascis på 90-talet var det få som trodde att originalsättningen av Dinosaur Jr skulle spela tillsammans igen. Men för tio år sedan hände det. I och med det här albumet, det fjärde sedan omstarten med ”Beyond” 2007, har Mascis, Barlow och trummisen Murph gjort fler skivor ihop i ”modern tid” än de hann med under den första vändan i slutet av 80-talet.
Än mer anmärkningsvärt: Dinosaur Jr låter fortfarande väldigt bra, och är en lika oefterhärmlig kraft inom alternativ amerikansk gitarrock som någonsin. Många har försökt men det finns fortfarande ingen som lyckas kombinera distboxbonanzasolon med vemod i avmätt falsett som J Mascis.
Och hur högt jag än håller storbolagsperioden utan Barlow på 90-talet (”Green mind”! ”Where you been”!) händer alltjämt något väldigt speciellt när Barlows säregna basspel får backa upp Mascis oväsen. Eller om det bara är laddningen i just den här trions dysfunktionella kemi som gör det.
På det elfte Dinosaur Jr-albumet bidrar Barlow dessutom med två av de starkaste låtarna. Om det tidigare har känts som att han kanske sparat sitt bästa till Sebadoh eller soloskivorna får ”Left/right” och inte minst ”Love is…” – där kombinationen av Barlows sårbarhet och Mascis gitarr verkligen kommer åt något – mig rent av att vilja spela Sebadohs 90-talsklassiker ”Harmacy” igen.
Men det är som alltid J Mascis show. Möjligen appellerar ”Give a glimpse of what yer not” inte till så många nya fans. Det är samma sorts låtar om slösad tid och komplicerad kärlek byggda på lika delar ”Cortez the killer”, hardcore och pop som alltid, möjligen bara ännu mer reflekterande och tillbakalutade än tidigare.
Storheten ligger snarare i hur Mascis 2016 lyckas ladda så närmast urtypiska Dinosaur Jr-låtar som ”I walk for miles” eller ”Be a part” med så här mycket energi och närvaro.
Jag begriper inte hur han gör det, men det är å andra sidan mycket med överkufen Mascis som jag aldrig har begripit.
Och det är troligen till stor del därför som jag fortfarande bryr mig så mycket om honom och hans lilla orkester.
BÄSTA SPÅR: ”Love is…”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB